Flipback
Néerlandais

Een keukenmeidenroman

Kathryn Stockett (auteur), Ineke Van Bronswijk (traducteur)
Als een jonge vrouw in het Mississippi van de jaren zestig van de 20e eeuw in het geheim een boek schrijft over de levens van de zwarte hulpen van haar vriendinnen, heeft dit voor iedereen grote gevolgen. Uitgave als dwarsligger.
Titre
Een keukenmeidenroman
Auteur
Kathryn Stockett
Traducteur
Ineke Van Bronswijk
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The help
Éditeur
Amsterdam: Dwarsligger, 2014
853 p. ; 12 cm
ISBN
9789049803285 (paperback)

Commentaires

Dit romandebuut was in Amerika een hit. Vrouwelijke lezers beschrijven hun leeservaringen op allerlei websites en weblogs. Het verhaal speelt zich af in het diepe zuiden van de VS toen de zwarte bevolking nog te lijden had onder discriminatie en segregatie. In 1962 waren zwarte vrouwen geliefd als keukenmeid en als ‘nanny’, maar ze hadden geen rechten en konden zomaar worden ontslagen. De kloof tussen blank en zwart wordt pijnlijk voelbaar als de blanke Hilly Walters het plan oppert dat zwarte keukenmeiden van een apart toilet gebruik moeten maken. Dit plan stuit haar vriendin Skeeter tegen de borst. Skeeter, die net is afgestudeerd en schrijfster wil worden, besluit een boek te schrijven waarin zwarte vrouwen anoniem hun aangrijpende levensverhaal kunnen vertellen. Het boek is een aanklacht tegen het blanke racisme en slaat in als een bom. Hilly ontdekt in het boek enkele details die de identiteit van Skeeters vriendinnen aan het licht brengen. Met deze historische ‘vrouwenroman’ laa…Lire la suite

À propos de Kathryn Stockett

Kathryn Stockett, née en 1969 à Jackson (Mississippi), est une romancière américaine connue depuis la parution de son premier roman de 2009 The Help (traduit en français par Pierre Girard sous le titre La Couleur des sentiments), qui raconte les conditions de vie dégradante des domestiques noires américaines travaillant dans les maisons de familles blanches dans l'État du Mississippi pendant les années 1960.

Biographie

Après avoir été diplômée de l'Université de l'Alabama en anglais et en écriture créative, elle déménage à New York en 2001. Elle y travaille dans l'édition de magazines et dans le marketing. Son premier roman, dont la rédaction lui a demandé cinq ans, a été refusé par 45 agents littéraires avant d'être enfin publié en 2009 pour devenir un succès mondial. Il a depuis été traduit en plus de 40 langues et vendu à plus de dix millions d'exemplaires.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque