Livre
Néerlandais

Zijdeman

Kathleen Vereecken (auteur), Alain Verster (dessinateur)
Parijs, achttiende eeuw. Louis en Camille wachten op hun vader. Hij is zijdehandelaar en zou voor de winter terug zijn uit China. Intussen is het winter en hij is nog steeds niet terug. Elk op hun eigen manier proberen Louis en Camille om te gaan met het gemis en de onzekerheid.
Titre
Zijdeman
Auteur
Kathleen Vereecken
Dessinateur
Alain Verster
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2013
163 p. : ill.
ISBN
9789401401999 (hardback)

Commentaires

Vrijheid achter tralies

Na haar bejubelde boek Ik denk dat het liefde was schrijft Kathleen Vereecken weer een meeslepend verhaal dat zich afspeelt in het Frankrijk van de achttiende eeuw. En weer staan liefde en familiebanden centraal.

Louis en Camille worden door hun vader achtergelaten. Hij is zijdehandelaar en zijn kinderen verafgoden hem. Maar wanneer hij naar China vertrekt om zijde te halen keert hij niet meer terug. Broer en zus gaan elk op hun manier om met het verlies. Maar allebei blijven ze hopen. Tegen de achtergrond van de Verlichting vertelt Vereecken een verhaal over de kracht van de geest.

Op ingenieuze wijze laat Vereecken ons afwisselend kijken in het hoofd van Camille en haar jongere broer Louis. Louis' gedachten vormen telkens een intermezzo in het echte verhaal. Prachtig beschrijft ze zijn gedachten: "Ooit doe ik het echt. Dan ga ik weg en laat ik alles achter. Alles en iedereen. Alleen in mijn hoofd neem ik dingen mee. Dat lijkt niets, maar eigenlijk is het heel veel." Dat blijkt wanneer Louis in de gevangenis zit: "Dat de gevangenis niet eens zo erg is (...) De wereld in mij is groter dan de wereld daarbuiten. Ik ben vrij." Of zoals John Milton schreef in Paradise Lost: "The mind is …Lire la suite

Een nestje zijderupsen

Kathleen Vereecken is een vaste waarde onder de schrijvers van historische jeugdromans geworden. Haar nieuwe,Zijdeman, speelt zich af in Frankrijk in de achttiende eeuw.

In Kathleen Vereeckens vorige roman,Ik denk dat het liefde was , groeit hoofdpersonage Léon op in een keiharde wereld: de zoon van filosoof Jean-Jacques Rousseau is ongewenst. InZijdeman is het leed van de hoofdpersonages, Camille en Louis, minder tastbaar. Hun vader is als handelsreiziger in zijde naar China vertrokken, en niet teruggekeerd rond de afgesproken tijd. Broer en zus gaan elk op hun eigen manier om met de onzekerheid van zijn vermissing - hun vertelstemmen wisselen elkaar mooi af. De zestienjarige Camille neemt het heft in handen en probeert haar mannetje te staan in de stoffenwinkel bij haar moeder. Haar vijf jaar jongere broer Louis trekt zich terug en klampt zich vast aan een nestje zijderupsen. Hij is vastberaden om de diertjes groot te brengen en hen zijde te laten kweken. Dan zal zijn vader echt trots op hem zijn.

Het is niet moeilijk om in de ontwikkeling van de rupsen een symbool te zien voor het verwerkingsproces dat het gezin doormaakt. Net zoals de rup…Lire la suite

Zijdeman, gesitueerd in achttiende-eeuws Parijs, vertelt het waargebeurde verhaal van een verdwenen zijdefabrikant. De vader van Camille en Louis keert niet terug van een lange zijdereis. Is hem iets overkomen, is hij verdwaald, bleef hij achter bij een andere geliefde? Iedereen speculeert, maar we zullen het niet te weten komen. Elk gezinslid probeert het verlies op zijn eigen manier een plek te geven.
Vereecken vertelt dit verhaal voornamelijk vanuit het standpunt van Camille. Zij beleeft als puber het verlies bewuster en verhaalt eerst over de lege plek die haar vader achterliet. Later maakt dit verliesverhaal plaats voor haar eigen ontwikkeling en de historische gebeurtenissen in Parijs ten tijde van Louis XV: er worden kinderen ontvoerd en er breekt een opstand uit.
Louis heeft zo zijn eigen manier om vader te vervangen. Met het zakje vlindereitjes dat hij van zijn pa kreeg, gaat hij aan de slag. Hij zal rupsen voeden en ze zijde laten spinnen. De rupsen zulle…Lire la suite
De vader van Camille (16) en Louis (11) is als handelaar in zijde naar China vertrokken en nooit meer teruggekomen. De Vlaamse schrijfster (1962) gebruikt dit familieverhaal van haar grootmoeder als basis voor deze roman, gesitueerd in het 18e-eeuwse Parijs. Broer en zus gaan (in alternerende hoofdstukken in de ik-persoon) elk op hun eigen wijze om met de onzekerheid van de vermissing van hun verafgode vader. Camille helpt flink mee in de stoffenwinkel bij haar moeder, maar is ongeduldig en opstandig, stort zich in de armen van Sébastien Chevalier en is getuige van een lynchpartij die haar diep schokt. Louis is ingetogener, houdt zich, zijn vader indachtig, bezig met het kweken van zijderupsen, wordt slachtoffer van de in opdracht van Louis XV streng optredende politie, maar komt vrij. In mooie taal geschreven novelle, die echter op te veel paarden mikt (liefde, familie, volwassenwording, politiek) en daardoor geen eenheid wordt. Ook zijn de karakteriseringen wat afstandelijk en zijn …Lire la suite

Zijdeman

'Hij vertrok naar het Verre Oosten om zijde te kopen en kwam nooit meer terug'. Dat is wat een voorouder van de auteur zou overkomen zijn omstreeks 1750. De vader van Camille en Louis is zijdehandelaar en heeft een weefatelier in Parijs. Om aan zijde te komen moet hij naar het zuiden van Frankrijk of naar het Verre Oosten. Dat laatste heeft hij al een keer gedaan maar het is een reis van maanden. Hij wil het nog één keer overdoen. De familie wacht weken, maanden ... maar van hun man en vader horen ze nooit meer iets. Het verhaal over de ontreddering en het bang afwachten en nadien de draad weer opnemen wordt om de beurt gedaan door zijn kinderen. Louis (tien jaar) is de jongste, hij is een dromer en heeft een plan. Hij wil zelf zijderupsen kweken uit de eitjes die zijn vader van zijn laatste reis naar Zuid- Frankrijk meebracht. Op die manier wil hij lange reizen overbodig maken. Camille is vijftien jaar, zij is een doener en ze houdt met haar moeder de weverij en de winkel draaiende. …Lire la suite

À propos de Kathleen Vereecken

Kathleen Vereecken (née à Gand le 14 décembre 1962) est une auteure belge de livres pour enfants.

Elle a remporté plusieurs prix pour son travail, notamment les Boekenleeuw (2010) et Woutertje Pieterse Prijs (2019).

Biographie

Vereecken est née en 1962 et est l'aînée d'une sororité de quatre filles.

Elle a travaillé comme journaliste pour divers magazines féminins ainsi que pour le journal De Standaard.

Aujourd'hui, elle combine son travail d'auteur avec celui de journaliste indépendante.

Carrière

Vereecken a publié son premier livre, Het raadsel in het fluisterbos, en 1993, une histoire qu'elle a soumise à un concours de littérature pour enfants,.

Deux autres livres, Alle kleuren…En lire plus sur Wikipedia