Livre
Néerlandais

Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders

Kathleen Vereecken (auteur), Eva Mouton (dessinateur)

Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders

Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Jan is het zat om gewoon te zijn. Hij wil bijzonder worden door een record te breken. Maar dat blijkt nog niet ze gemakkelijk te zijn. Met veel zwart-witillustraties. Vanaf ca. 8 jaar.
Titre
Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders
Auteur
Kathleen Vereecken
Dessinateur
Eva Mouton
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2014
126 p. : ill.
ISBN
9789401421799 (hardback)

Commentaires

De 9-jarige Jan is een doodgewone jongen. Zijn familieleden kunnen allemaal iets bijzonders. Jan is het zat om gewoon te zijn. Hij wil bijzonder worden door een record te breken, zodat hij in het Guinness Recordsboek komt. Samen met buurmeisje Nina gaat hij op onderzoek uit. Maar er blijken heel wat haken en ogen te zitten aan het vinden en breken van een record. Grappig, in de ik-vorm vanuit Jan verteld verhaal. In zijn zoektocht naar het bijzonder willen zijn komt Jan allerlei rare types tegen. Af en toe is de humor wat gezocht. De vele zwart-witillustraties vullen de tekst soms aan en passen door hun kinderlijke uitstraling goed bij de gedachten en gevoelens van de doelgroep. De beeldende taal met dialoog leest prettig weg. Knalgeel omslag. Leuk verhaal dat voldoet aan de vraag naar humoristische boeken. Vanaf ca. 8 jaar.

Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders

Jan is negen en hij vindt van zichzelf dat hij niet bijzonder is. Om te beginnen is er zijn doodgewone naam, Jan, zijn blonde haren, en zijn lengte. Niets bijzonders. Samen met zijn enthousiaste vriendin Nina gaat hij op zoek naar een oplossing. Je hoort de moraal van het verhaal hier al van ver aankomen: niet bijzonder kan toch ook bijzonder zijn? Na enkele omzwervingen in het wereldje van het Guinness-wereldrecordboek, komt Jan ook zelf tot dit besluit. Wat jammer dat het plot zo eenvoudig samen te vatten valt, het eenzijdige perspectief van Jan dat af en toe aangevuld wordt door Nina's hersenspinsels, zorgt ervoor dat dit geen volledig bevredigend verhaal is. Kathleen Vereecken staat nochtans bekend om haar grondige research met beklijvende romans als resultaat. Ook de prenten van Eva Mouton zetten de eenvoud van dit verhaal kracht bij, zij het dus niet met een positief effect. Ze is onder meer bekend door haar illustraties voor Kapitein Winokio. Haar stijl is kinderlijk eenvoud…Lire la suite

À propos de Kathleen Vereecken

Kathleen Vereecken (née à Gand le 14 décembre 1962) est une auteure belge de livres pour enfants.

Elle a remporté plusieurs prix pour son travail, notamment les Boekenleeuw (2010) et Woutertje Pieterse Prijs (2019).

Biographie

Vereecken est née en 1962 et est l'aînée d'une sororité de quatre filles.

Elle a travaillé comme journaliste pour divers magazines féminins ainsi que pour le journal De Standaard.

Aujourd'hui, elle combine son travail d'auteur avec celui de journaliste indépendante.

Carrière

Vereecken a publié son premier livre, Het raadsel in het fluisterbos, en 1993, une histoire qu'elle a soumise à un concours de littérature pour enfants,.

Deux autres livres, Alle kleuren…En lire plus sur Wikipedia