Livre
Néerlandais

Samen kijken met Wannes

Kathleen Amant (auteur)

Samen kijken met Wannes

Public cible:
0-2 ans et plus
Titre
Samen kijken met Wannes
Auteur
Kathleen Amant
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Sint-Niklaas: Abimo, 2012
[20] p. : ill.
ISBN
9789059328297 (hardback)

Commentaires

In dit boek over peuter Wannes maken we kennis met zijn wereld, of is het de wereld van de kleine lezertjes zelf? De prenten worden niet vergezeld van tekst, maar ze spreken voor zich. Tweejarigen kunnen meevolgen hoe Wannes naar de speeltuin gaat, maar ook de boerderij, de markt en het strand mogen niet ontbreken. Daarnaast zijn er ook prenten over alledaagsere dingen, zoals in bad gaan, aankleden, koken en slapengaan. In het boek komen kinderen van alle leeftijden voor; van baby tot lagereschoolkind, maar hier en daar verschijnen ook volwassenen. Het is niet helemaal duidelijk hoe oud Wannes zelf is, het aannemelijkste is natuurlijk dat hij twee jaar is, zoals de meeste lezertjes. In de ene prent heeft hij de gewone vaardigheden van een tweejarige, maar hij werkt in de keuken evengoed met een mixer, alleen met een leeftijdsgenootje. Op momenten als deze, wanneer het wel nodig is, is er geen volwassene afgebeeld.
De prenten bevatten veel details, maar zijn niet overdreven druk…Lire la suite
Kleurig, groot hardkartonnen tekstloos prentenboek in frisse kleuren, met twee afgeronde hoeken. De prenten beslaan dubbele bladzijden en geven steeds een voor peuters herkenbare situatie, zoals de speeltuin, boerderij, badkamer, keuken, een verjaardag, dagje strand, peuterspeelzaal en slaapkamer. De bladzijden zijn bezaaid met mensfiguurtjes en voorwerpen. Deze zijn simpel getekend, fel gekleurd en zwart omkaderd, in de herkenbare stijl van de Vlaamse illustratrice, bekend van de peuterboeken over Anna en Heksje Mimi. De figuren zijn nauwelijks overlappend en daardoor goed te herkennen en aan te wijzen. Dit zorgt voor een aantrekkelijk kijk- en zoekspelletje. De kleuren zijn helder en egaal, zowel van de achtergrond als de figuren en voorwerpen erin. Daardoor is alles heel duidelijk, maar wel wat stijfjes. Iets wat geen belemmering zal zijn voor het kijkplezier. Vanaf ca. 2 jaar.

Samen kijken met Wannes

Kathleen Amant, bekend van de boekjes waarin kleuter Anna de hoofdrol speelt, zet nu Wannes centraal. Wannes is een kleuter van een jaar of drie. We zien hem in actie, in verschillende settings: de speeltuin, de boerderij, de badkamer, de keuken, een verjaardagsfeestje, de markt, de kleuterklas, het strand en uiteindelijk … in zijn bedje.
De prenten beslaan telkens twee pagina’s. De illustraties zijn kinderlijk eenvoudig, alles is zwart omlijnd en redelijk schematisch voorgesteld. De achtergronden zijn egaal en rustig. Vooral primaire kleuren werden gebruikt. De kinderen worden steevast uitgebeeld met een grote, gulle lach, bijna zoals een ‘smiley’.
Het boek is een echt kijkboek, je zal er geen tekst in vinden. De prenten bieden stof genoeg om met het kind over te praten. Je kan samen dingen opsommen, aanwijzen, zoeken, of er zelf iets bij vertellen. Ideaal om de taalontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren en verder uit te breiden.
De verschillende thema’s zijn …Lire la suite