Livre
Néerlandais

Bang boos blij

Kathleen Amant (auteur)

Bang boos blij

Public cible:
0-2 ans et plus
Genre:
Kijkboek over blijheid, boosheid, angst en verdriet. De gevoelens worden uitgelegd. Dan volgen vier kijkplaten. Ten slotte tonen nog enkele pagina’s wat Wannes doet als hij boos, blij, bang of verdrietig is.
Sujet
Gevoelens
Titre
Bang boos blij
Auteur
Kathleen Amant
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Sint-Niklaas: Abimo, 2013
[20] p. : ill.
ISBN
9789059329393 (hardback)

Commentaires

Kathleen Amant heeft zich met Bang boos blij gewaagd aan een moeilijk thema voor jonge kleuters, namelijk emoties. De centrale vraag is: Hoe voelt Wannes zich vandaag? In dit stevig en groot kartonboek worden eerst vier gevoelens gevisualiseerd en geconcretiseerd. Vooral de gezichtsexpressie van Wannes spreekt voor zich. Op de rechterbladzijde staat Wannes achtereenvolgens blij, boos, verdrietig en bang weergegeven. De respectievelijke linkerbladzijden bevatten kleinere prenten van telkens vier situaties waarin Wannes zich zo kan voelen. Daarover kan discussie mogelijk zijn waardoor de herkenbaarheid mogelijk in het gedrang komt. Wordt bijvoorbeeld iedereen blij van naar school gaan? Gaat iedereen graag in bad?
Nadien is het tijd voor ‘toepassing’. Op vier dubbele bladzijden heeft Amant voor kinderen herkenbare omgevingen getekend in haar typisch eenvoudige maar kleurrijke stijl. Wannes en andere kinderen zijn op een feestje, in het zwembad, in het park en in de slaapkamer…Lire la suite
Groot, hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken waarin verschillende gevoelens en emoties centraal staan. Peuter Wannes is achtereenvolgens blij, boos, verdrietig en bang. Dit is duidelijk te zien op de rechterpagina – door gezichtsuitdrukking, houding en bv. een traan – op een eenvoudige tekening tegen een helder gekleurde ondergrond. Links is Wannes afgebeeld in vier situaties waarin die gevoelens zijn ontstaan; zo wordt hij boos als Kato zijn auto afpakt. Daarna volgt een viertal overzichtsplaten over dubbele pagina's van o.a. een zwembad en een verjaardagsfeestje, waarin allerlei kinderen verschillende emoties laten zien. De vragen in de illustraties nodigen uit om de gevoelens te benoemen en de oorzaak ervan te herkennen. Op de laatste vier pagina's is in kleinere tekeningen te zien wat Wannes doet als hij zich blij, bang etc. voelt, bv. even op zijn kamer zitten om af te koelen als hij boos is. De eenvoudige illustraties, met zwartomlijnde figuren en grote kleurvlakke…Lire la suite

Bang Boos Blij

Op de eerste vier dubbele bladzijden worden de vier grote gevoelens waar in de kleuterklas rond gewerkt wordt, getoond: Wannes is achtereenvolgens blij, boos, verdrieting, en bang. Paginagroot, met duidelijke signalen op zijn gezicht wat ogen en mond betreft, en duidelijke lichaamshouding. Met op de linkerbladzijde telkens vier situaties die aangeven waarom Wannes dit gevoel heeft. De vier volgende dubbele bladzijden tonen kinderen in allerhande situaties, met allerhande bijhorende gevoelens. De laatste vier tonen wat Wannes doet, wanneer hij één van deze gevoelens koestert.
Dit is een zeer bruikbaar boek voor in de crèche en de kleuterklas, met grote prenten die aan een groepje getoond kunnen worden, en heel herkenbare situaties om over gevoelens te spreken. Alleen is het allemaal zo gruwelijk didactisch. Met illustraties die wel het voordeel van de duidelijkheid hebben, maar verder niet om aan te zien zijn.