Livre
Néerlandais

Een rit door de nacht

Karin Wagner (auteur)

Een rit door de nacht

Public cible:
9-11 ans et plus
Jessica mag niet rijden op een bepaald paard; daarom gaat ze er stiekem 's nachts mee vandoor, maar als ze terugkomt, gaat alles verkeerd. Vanaf ca. 10 jaar.
Sujet
Vakantie
Titre
Een rit door de nacht
Auteur
Karin Wagner
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Der heimliche Ritt durch die Nacht
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2001
120 p.
ISBN
90-5838-098-X

Commentaires

De titel vertelt bijna het volledige verhaal. Tijdens een ponykamp gaat Jessica op een nacht stiekem op stap. Met Anica, een pony die ze eigenlijk niet mag berijden, sluipt ze 's nachts weg van de Polderhoeve. Eerst loopt alles gesmeerd totdat ze terugkeert en ontdekt dat ze vergat haar zaklantaarn uit te knippen. Een lege batterij is de start van de ellende. In het donker in stilte alles weer in orde brengen, lijkt een onmogelijke taak.

De afwikkeling is voorspelbaar: een onverwacht geluid waarschuwt de anderen, de zoektocht van de man en de zoon van de hoeve, de hulp die Jessica krijgt van haar twee kamergenoten om ongemerkt weer binnen te geraken en het feit dat ze sporen achterlaat: haar mes en zaklantaarn.

Een verhaal als dit heb je al tientallen keren gelezen. Stijl en taalgebruik zijn ondermaats.

[Marleen Lippens]
Jessica viert samen met andere meisjes vakantie op de paardenboerderij de Polderhoeve. Ze geniet van alle paarden en wil dolgraag op een bepaald paard rijden. Als dat niet mag, doet ze het toch. Maar als ze 's nachts terugkomt, maakt ze zoveel lawaai dat men denkt dat er inbrekers zijn. De hele boerderij gaat op zoek en Jessica wordt doodsbang. Dan wordt ze geholpen door haar vriendinnen. Verhaal (waarvan er 13 in een dozijn gaan) over de liefde van meisjes voor paarden. Het taalgebruik is eenvoudig, het verhaal oppervlakkig en voorspellend. De doelgroep bestaat uit meisjes rond de 10 jaar die idolaat zijn van paarden en alles wat daar bij hoort (rijden, borstelen, vertroetelen enz.). Op de voorkant staan 2 meisjes afgebeeld op hun paarden.