Livre
Néerlandais

Het huis der dwazen

Karin Fossum (auteur)
Eind jaren zeventig verblijft een jonge vrouw een jaar in een psychiatrische inrichting in Oslo.
Titre
Het huis der dwazen
Auteur
Karin Fossum
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
De Gales Hus
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2008
444 p.
ISBN
9789022322383 (Manteau) 9789041412690 (Anthos)

Commentaires

De Noorse Karin Fossum is vooral bekend van haar misdaadromans met inspecteur Konrad Sejer in de hoofdrol. Af en toe verlaat Fossum echter het thrillerpad om zich te wagen aan een psychologische roman. Zo kwam in 2006 Gestrand (Anthos/Manteau) op de Nederlandstalige markt, en nu is er dus Het huis der dwazen, waarin Fossum de lezer een blik gunt in de hoofden van de patiënten die in de psychiatrische instelling Het Baken verblijven.

Hoofdpersonage van het boek is de 24-jarige Hajna, die zo levensmoe is dat ze dwars door een etalageruit loopt. Dat levert haar niet alleen 160 hechtingen op, maar ook een plaatsje op de gesloten afdeling van Het Baken. Haar diagnose luidt "neurotische depressie mogelijk op weg naar een borderline", en ze wordt door de medische staf geen minuut uit het oog verloren, ook al omdat ze weigert te eten. Een aantal weken en vele pillen later wordt Hajna overgeplaatst naar de open afdeling van de instelling, waar de controle minder streng is …Lire la suite
Hajna (24) wordt opgenomen in een gerenommeerde psychiatrische inrichting in Oslo, na een wanhopige sprong door een etalageruit. Deze intrigerende roman (binnenkort ook verfilmd) vertelt merendeels in de ik-vorm over haar belevenissen en ontwikkeling gedurende het jaar van haar opname. De auteur plaatst dit in de jaren 1978/'79, waarin de Amerikaanse invloed in de psychiatrische therapieën merkbaar wordt. Door Hajna's ervaringen en haar opmerkelijke observatievermogen krijgt de lezer ook zicht op een keur aan mede-patiënten. De Noorse schrijfster (1954), die schrijft vanuit haar eigen verpleegkundige ervaring, geeft met veel inlevingsvermogen een warm beeld van wanhopige mensen, die het beste van hun leven proberen te maken. Ze heeft psychologisch inzicht en biedt een boeiende kijk op de context van plaats en tijd. Vanaf 1974 schrijft ze poëzie en verhalen. In 1995 werd haar debuutroman "Eva's oog" bekroond met de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. Paperback, vr…Lire la suite

À propos de Karin Fossum

CC BY-SA 3.0 - Image by TimDuncan

Karin Fossum, née le 6 novembre 1954 à Sandefjord dans le sud de la Norvège, est une écrivaine norvégienne.

Biographie

Karin Mathisen est née le 6 novembre 1954 à Sandefjord. Elle vit actuellement avec ses deux filles à Tyrifjorden dans la région d'Oslo.

Karin Mathisen fait ses débuts avec la poésie. Son premier recueil de poésie, Kanskje I Morgen, lui vaut le prix des débutants Tarjei Vesaas (en) en 1974. Elle publie ensuite les recueils de poèmes Med ansiktet i skygge en 1978, I et annet lys e 1992 et Soylen en 1994.

Elle travaille quelques temps dans des hôpitaux, des maisons de soins infirmiers et à la réhabilitation de toxicomanes.

Durant les années 1990, elle publie également d'autres romans comme De Gal…En lire plus sur Wikipedia