Livre
Néerlandais
Een magazijnchef en zijn vrouw voelen zich al gauw ongelukkig in hun huwelijk dat voor beiden niet is wat ze zich ervan hadden voorgesteld.
Sujet
Huwelijk
Titre
Gestrand
Auteur
Karin Fossum
Traducteur
Annemarie Smit
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Jonas Eckel
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2006
195 p.
ISBN
90-8549-031-6 9789022320259 (hardback)

Commentaires

Dat de Noorse schrijfster Karin Fossum (geb. 1954) niet alleen maar van spanning krakende psychologische thrillers kan schrijven maar ook literaire juweeltjes kan afleveren, blijkt uit dit diep onder de huid gaand verhaal over Jonas Eckel en zijn echtgenote Lillian. Jonas Eckel ("Eckel met 'ck'") is een niet meer geheel jonge man die als magazijnchef in een grote manufacturenzaak in Sandvika keurig zijn werk uitvoert. De toevallige kennismaking met Lillian leidt tot een huwelijk. Lillian werkt bij een plaatselijke koffiebranderij: "Ze had me niet veel te leren, maar er hing een fantastische koffiegeur om haar heen." Hiermee is het credo voor deze relatie gegeven. De roman vertelt vanuit het perspectief van Jonas het verloop van het buitengewoon tragisch huwelijksleven van Lillian. Jonas observeert zijn vrouw, trekt conclusies, oordeelt en veroordeelt -- echter zonder haar te kunnen benaderen. Totaal op zichzelf betrokken, steeds voor zichzelf logisch redenerend en analyserend, maakt h…Lire la suite
Aan het woord is Jonas Eickel, magazijnchef, een onopvallende, rustige man, een echte grijze muis, alleen zijn naam valt op waarvoor hij zich dan ook nogal geneert. Al over de dertig is hij nog vrijgezel en onervaren, tot hij op een dag Lillian Ask ontmoet, een mollige, heerlijk naar koffie geurende vrouw, met wie hij al gauw trouwt. Maar voor beiden is het huwelijk niet wat zij zich ervan voor hadden gesteld, zij vindt hem pedant, pietluttig en saai, hij vindt haar dom, verkwistend en onberekenbaar. Communiceren met elkaar kunnen ze niet, ook op seksueel gebied wil het niet erg vlotten en al gauw staat hun huwelijksleven op een zeer laag pitje. Jonas stelt een vakantie in het buitenland voor om hun relatie wat op te krikken en samen vertrekken ze naar de Algarve. De Noorse auteur schreef eerder een aantal uitstekende psychologische misdaadromans rond inspecteur Sejer. Dit is geen thriller maar een subtiel geschreven, beklemmende psychologische roman over een relatie - adembenemend in…Lire la suite

À propos de Karin Fossum

CC BY-SA 3.0 - Image by TimDuncan

Karin Fossum, née le 6 novembre 1954 à Sandefjord dans le sud de la Norvège, est une écrivaine norvégienne.

Biographie

Karin Mathisen est née le 6 novembre 1954 à Sandefjord. Elle vit actuellement avec ses deux filles à Tyrifjorden dans la région d'Oslo.

Karin Mathisen fait ses débuts avec la poésie. Son premier recueil de poésie, Kanskje I Morgen, lui vaut le prix des débutants Tarjei Vesaas (en) en 1974. Elle publie ensuite les recueils de poèmes Med ansiktet i skygge en 1978, I et annet lys e 1992 et Soylen en 1994.

Elle travaille quelques temps dans des hôpitaux, des maisons de soins infirmiers et à la réhabilitation de toxicomanes.

Durant les années 1990, elle publie également d'autres romans comme De Gal…En lire plus sur Wikipedia