Livre
Néerlandais

De grote transformatie : het begin van onze religieuze tradities

Karen Armstrong (auteur)

De grote transformatie : het begin van onze religieuze tradities

Beschrijving van het ontstaan van enkele grote wereldgodsdiensten vóór het begin van de jaartelling, met speciale aandacht voor het ontstaan van ethiek met sympathie en mededogen.
Extra subject
godsdienst, geschiedenis
Titre
De grote transformatie : het begin van onze religieuze tradities
Auteur
Karen Armstrong
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The great transformation
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2005
544 p.
ISBN
90-234-1870-0 90-234-1905-7

Commentaires

Cultuurfilosofen nemen aan dat lange, stabiele perioden van honderden jaren, met sterke centrale ideeën, afgewisseld worden met crisisperioden, zoals onze postmoderne tijd. Karen Armstrong gaat in De grote transformatie op zoek naar een van de vruchtbaarste en inspirerendste periodes. Met deze analyse van de Spiltijd levert Armstrong -- in het verleden al vaker geprezen -- zonder meer haar beste werk af. De grote transformatie verscheen eerst in het Nederlands en pas in het voorjaar in het Engels. In de lage landen wonen blijkbaar de meeste fans van deze Britse auteur.

Karen Armstrong ontleent het begrip 'Spiltijd' aan de Duitse filosoof Karl Jaspers, die de 'Achsenzeit' dateerde van 800 tot 200 v.C., met de kern in de vijfde eeuw. In vier grote wereldgebieden zagen enkele fundamentele levensbeschouwingen toen het licht: confucianisme en taoïsme in China, hindoeïsme en boeddhisme in Indië, monotheïsme in Israël en filosofisch rationalisme in Griekenland. Armstrong…Lire la suite
In periodes van angst en geweld ontstonden de grote wereldgodsdiensten. Aan de hand van thema's als lijden, empathie en zorg voor iedereen beschrijft Armstrong de grote lijnen van de ethiek die nog steeds de grondslag is van alle wereldgodsdiensten. Dit boek is geschreven in een periode van angst, onzekerheid en terreurdreiging, waarin godsdiensten tegenover elkaar lijken te staan. Dit boek beantwoordt aan een behoefte om opnieuw verbanden te zien in deze chaotische wereld. Het is een optimistisch boek over een gemeenschappelijk ontstaan, spannend en toegankelijk geschreven; de tiende lijvige bestseller van dik formaat in tien jaar, inclusief enkele (auto)biografische boeken. Het boek bevat veel kaartjes, overzichten, een notenapparaat en een uitgebreid register. Voor een breed publiek.

À propos de Karen Armstrong

CC BY-SA 4.0 - Image by Vogler

Karen Armstrong, née le 14 novembre 1944 à Wildmoor, est une écrivaine britannique spécialisée dans l'histoire des religions.

Biographie

Publications

originales en anglais

  • Through the Narrow Gate (1982)
  • The First Christian: Saint Paul's Impact on Christianity (1983)
  • Beginning the World (1983)
  • Tongues of Fire: An Anthology of Religious and Poetic Experience (1985)
  • The Gospel According to Woman: Christianity's Creation of the Sex War in the West (1986)
  • Holy War: The Crusades and their Impact on Today's World (1988)
  • Muhammad: A Biography of the Prophet (1991)
  • The English Mystics of the Fourteenth Century (1991)
  • The End of Silence: …En lire plus sur Wikipedia