Livre
Néerlandais

De ochtend waarop ik besloot niet meer te eten

Justine (auteur), Marie-Thérèse Cuny (collaborateur)

De ochtend waarop ik besloot niet meer te eten

Dans la série:
Genre:
Op 14-jarige leeftijd besluit Justine heel streng te gaan lijnen; na een paar weken kan ze niet meer stoppen. Ze beschrijft haar gevoelens en gedachten over eten en de macht die ze voelt door niet toe te geven aan de honger. Vanaf ca. 14 jaar.
Titre
De ochtend waarop ik besloot niet meer te eten
Auteur
Justine
Collaborateur
Marie-Thérèse Cuny
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Ce matin j'ai décidé d'arrêter de manger
Éditeur
Amsterdam: Arena, 2008
205 p.
Note
Ondertitel op omslag: een persoonlijk verhaal over leven met anorexia en boulimia
ISBN
9789069748993

Commentaires

De 14-jarige Justine vindt zichzelf te dik. Met haar 1m71 en 76 kg worden er op school wel wat grappen gemaakt, en ook thuis krijgt ze af en toe opmerkingen. Ze wil laten zien dat ze ook slank kan zijn en besluit om te gaan diëten. Wat begint als een normale poging om wat overtollige kilo's kwijt te raken, eindigt echter al gauw in een spiraal waaruit ze niet meer kan ontsnappen. Steeds vaker stelt ze haar streefgewicht bij, tot ze nog maar veertig kilo weegt.
'De slang', zoals Justine het beest noemt dat haar in haar macht heeft, vertelt haar dat ze door moet gaan. Uiteindelijk brengen haar ouders haar naar het ziekenhuis. Bij Justine dringt de ernst van de situatie echter nog niet door en ze blijft obsessief bezig met haar gewicht. Wanneer ze, ondertussen 16, een terugval krijgt en haar anorexia omslaat in boulimia, krijgt ze een behandeling waarin ze veel moet praten om haar problemen te achterhalen. Ditmaal is het haar doorzettingsvermogen dat haar er doorheen trekt.
Als Jus…Lire la suite
Anorexia is een psychische ziekte waarbij de patiënt een verstoorde relatie met eten heeft en uit een controledrang sterk vermagert. Dit autobiografische verhaal van Justine is een openhartige vertelling over hoe ze op 14-jarige leeftijd begon met afvallen nadat ze door een beenbreuk flink was aangekomen. Ze beschrijft haar gevoelens en gedachten over eten: de macht die ze voelt door niet toe te geven aan de honger en de uitdaging van lekker eten. Ze komt bij een voedingsdeskundige die zegt dat ze mentale anorexia heeft. Dat brengt haar eerst van haar stuk, maar ze blijft volhouden aan haar doel om vijftig kilo te wegen. Ze raakt haar vriendin kwijt, haar interesse voor kleren en haar levensvreugde. Door concentratieproblemen dalen de schoolcijfers. Uiteindelijk komt Justine in het ziekenhuis terecht waar ze andere en ergere anorexia-lotgenoten tegenkomt. Ze is nu zeventien en woont in Frankrijk. Vlot geschreven verhaal met afgeronde hoofdstukken. Een boek voor iedereen die een eetsto…Lire la suite

À propos de Justine

Justine est un nom propre qui peut désigner :

Nom de famille

Justine est un nom de famille notamment porté par :

  • Jean-Lou Justine (1955-), parasitologiste et zoologiste français.

Prénom

Justine est un prénom féminin fêté le 12 mars, le 14 mai ou le 7 octobre selon la sainte à laquelle il se rapporte.

Prénom fréquent dans l'Antiquité, il subit un déclin, réapparaît à la Renaissance et se répand surtout à partir du XVIIIe siècle grâce au célèbre roman du marquis de Sade, Justine ou les Malheurs de la vertu.

Saintes chrétiennes

Voir Sainte Justine En lire plus sur Wikipedia