Livre
Néerlandais

Het Marco-effect

Jussi Adler-Olsen (auteur), Kor De Vries (traducteur)
Afdeling Q onderzoekt de zaak van een criminele familie. Marco, tiener en lid van deze familie, is op de vlucht voor zijn oom die hem kreupel wil maken om meer geld op te brengen bij het bedelen. De zaak blijkt een link te hebben met een veel grotere zaak omtrent verduistering van geld dat bestemd was voor ontwikkelingshulp.
Titre
Het Marco-effect
Auteur
Jussi Adler-Olsen
Traducteur
Kor De Vries
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Marco effekten
Édition
4
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2013
509 p.
ISBN
9789044621143 (paperback)

Commentaires

Dat de Deense Jussi Adler-Olsen op dit moment een van de populairste Scandinavische misdaadauteurs is, blijkt uit het feit dat zijn nieuwste boek, Het Marco-effect, al binnen enkele weken na verschijning aan een tweede druk toe was. Wat populariteit betreft, wedijvert zijn ‘Serie Q’, waarvan dit alweer het vijfde deel is, zelfs met dé Scandinavische topthrillerserie van de laatste jaren: de Millennium-trilogie van Stieg Larsson. En die populariteit is niet onverdiend: Adler-Olsen bevolkt zijn boeken met talrijke, bijzonder diverse maar wel voldoende geloofwaardige personages en spint een complexe intrige die van zijn omvangrijke thrillers — Het Marco-effect telt ruim 500 pagina’s — echte pageturners maakt.
Centraal in de ‘Serie Q’ staat de zogenaamde ‘afdeling Q’: een afdeling van de Kopenhaagse politie die oude, onopgeloste moordzaken onder de loep neemt. Op het bureau van de afdeling, geleid door de eigenzinnige inspecteur Carl Mørck, liggen stapels dossier…Lire la suite
De nieuwe (vijfde) roman van de succesvolle Deense thrillerauteur over inspecteur Carl Morck en zijn collega's van de cold-cases-afdeling Q. Een andere belangrijke protagonist is de zigeunerjongen Marco, die samen met broertjes, zusjes en neefjes en nichtjes bedelend en stelend voor het familie-inkomen moet zorgen: een slavenbestaan – dit onder leiding van de gewelddadige clanleider Zola. Alle kinderen waren doodmoe. 'Moe van de dag, moe van het leven en moe van zichzelf.' Als Zola hem wil verminken, want met gebroken ledenmaten bedelt het beter, besluit Marco te vluchten. Met een door Zola in opdracht uitgevoerde misdaad komen in hem de Deense boven- en onderwereld bij elkaar. Afdeling Q onderzoekt deze in de sfeer van de Deense ontwikkelingshulp voor Afrika spelende zaak. Op meeslepende en uiterst spannende wijze naderen de perspectieven van Marco en Morck elkaar steeds meer in de vraag wie Marco het eerst zal gaan vinden: Zola of Morck. Volgens dagblad Trouw 'een prachtboek.' Kle…Lire la suite

À propos de Jussi Adler-Olsen

Carl Valdemar Jussi Adler-Olsen, né le 2 août 1950 à Copenhague, est un écrivain danois.

Biographie

Depuis 2007, Jussi Adler-Olsen s'est spécialisé dans une série de romans policiers dont Dossier 64, qui a été la meilleure vente de livres en 2010 au Danemark ; ainsi il a reçu cette année-là la distinction du meilleur prix littéraire danois, le prix du club des libraires : les boghandlernes gyldne laurbær ou « lauriers d'or des libraires ».

Œuvres

Série Les Enquêtes du département V

Vol. 1 - Miséricorde (da) (Kvinden i buret, 2007). Trad. de…En lire plus sur Wikipedia