Livre
Néerlandais

Julie & Julia : een jonge vrouw, een oud kookboek en een zolderkeuken in hartje New York

Julie Powell (auteur), Annoesjka Oostindiër (traducteur)

Julie & Julia : een jonge vrouw, een oud kookboek en een zolderkeuken in hartje New York

Een vrouw van tegen de dertig is ontevreden met wat ze heeft bereikt in haar leven en besluit om alle recepten in een Frans kookboek binnen een jaar te koken.
Titre
Julie & Julia : een jonge vrouw, een oud kookboek en een zolderkeuken in hartje New York
Auteur
Julie Powell
Traducteur
Annoesjka Oostindiër
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Julie & Julia : my year of cooking dangerously
Édition
4
Éditeur
Amsterdam: Contact, 2009
351 p.
ISBN
9789025432324 (paperback)

Commentaires

Julie Powell werkt als secretaresse bij de stad New York, waar ze met haar man Eric woont. Op een dag, net voor ze dertig wordt en zich afvraagt wat ze in haar leven al verwezenlijkt heeft, besluit ze alle 524 recepten uit een Amerikaanse kookklassieker te bereiden. De kunst van het koken (1961, Julia Child) heeft haar Vlaamse equivalent in het kookboek van de Boerinnenbond. Julie's gebrek aan kookervaring wordt gecompenseerd door haar onderhoudende zelfspot en sensuele schrijfstijl (zoals over het uitbenen van een eend). Over haar 365 dagen durende project rapporteert ze op een internetblog. In het begin is het niet helemaal duidelijk waarom Julie zich aan deze moeilijke kookoefening waagt (dit wordt ook verder pas uitgeklaard in het nawoord). Haast elke avond besteedt ze aan boodschappen doen en het bereiden van Franse gerechten zoals 'pâté de canard en croûte' (eendenpastei) en 'bouchés parmentier au fromage', anders gezegd, aardappel-kaasstaafjes.

Haar broer, echtgen…Lire la suite
Uit onvrede met het leven dat ze leidt besluit secretaresse Julie Powell (bijna 30) een uitdaging te zoeken. Ze vindt die als ze een oud kookboek van Julia Child ontdekt en daaruit alle 524 Franse recepten in een jaar tijd uitprobeert, en dat in een armoedig keukentje in Brooklyn. Haar ervaringen met het Julie/Julia-project zet ze op een weblog dat omgewerkt is tot een boek. De lezers delen haar zoektocht naar ingrediënten, de problemen rond het koken, de extra kilo’s, de (heel) veel vuile vaat, het mislukte eten en de successen. Maar ook lezen ze over de Julie’s relatie met haar man, haar moeder, haar vriendinnen en haar weblogbezoekers. Het doel van het project is om te weten wat ze na een jaar tijd met de rest van haar leven wil. Door het verhaal heen staan, cursief gedrukt, episodes uit het leven van Julia Child. Het boek, dat onlangs verfilmd is met Meryl Streep in de hoofdrol, bevat geen recepten, maar vertelt de culinaire ervaringen in een vlotte, humoristische stijl die door d…Lire la suite

À propos de Julie Powell

Julie Powell (née le 20 avril 1973 à Austin, au Texas) est une écrivaine américaine connue pour avoir écrit Julie & Julia : 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen (traduit en français sous le nom Julie et Julia : Sexe, blog et bœuf bourguignon).

Biographie

Née et élevée à Austin, au Texas, elle fait ses études au Amherst College. Elle y obtient un diplôme à la fois en théâtre et en écriture créative en 1995.

Tout en travaillant pour la Lower Manhattan Development Corporation (Corporation pour le développement de Lower Manhattan) en août 2002, Julie Powell a commencé le projet Julie / Julia, un blog décrivant sa tentative de réaliser toutes les recettes de la célèbre cuisinière américaine Julia Child dont le livre Mastering the Art of Fre…En lire plus sur Wikipedia