Livre
Néerlandais

Kunst(en)makers

Juf Marit (auteur)

Kunst(en)makers

Public cible:
9-11 ans et plus
Kinderen leren stap voor stap schilderen in de stijl van twintig kunstenaars, onder wie Appel, Monet, Warhol en Kandinsky. Bij elke kunstenaar staat een korte biografie en beschrijving van de schilderstijl.
Titre
Kunst(en)makers
Auteur
Juf Marit
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2012
93 p. : ill.
ISBN
9789044817379 (hardback)

Commentaires

Kunst(en)makers is een creatief boek waarmee kinderen kunnen leren schilderen in de stijl van bekende kunstenaars. Juf Marit, leerkracht handvaardigheid, nam enkele grote namen uit de kunstgeschiedenis als uitgangspunt en ging daarmee aan de slag. Haar boek is dan ook één grote prikkel voor de fantasie en de creativiteit van kinderen. In Kunst(en)makers krijgen we het verhaal van twintig kunstenaars aangeboden in op kindermaat vertelde biografieën en volg je een stappenplan om in de stijl van de kunstenaar aan het werk te gaan. De gekozen kunstenaars zijn erg uiteenlopend in genre en tijd: van Karel Appel tot Claude Monet, van Andy Warhol tot Joan Miró. De korte biografieën die elke nieuwe naam inleiden zijn verfrissend. Zo wordt Jan Cremer omschreven als een ‘dwarskop’ die door het leven gaat als een ‘verfsmijter’ en Paul Klee als een ‘vrolijke vent met heel veel fantasie. En dat zie je ook in zijn werk, dat bol staat van de kleuren en de grappige figuren.’ Moeilijke woorden z…Lire la suite
Dit praktische boek vol creatieve opdrachten is het resultaat van een basisschoolproject, waarin kinderen schilderijen maakten in de stijl van beroemde kunstenaars. Auteur en leerkracht handvaardigheid ‘juf Marit’ vertelde tijdens haar lessen over het leven van kunstenaars en besprak hun technieken, materialen en kleurgebruik. Met behulp van enkele basistechnieken gingen de kinderen hierna zelf aan de slag. Het vrij zware, bijna vierkante boek is overzichtelijk, prettig leesbaar en stijlvol vormgegeven. Na een voorwoord, de lijst met benodigdheden en enkele werktips komen twintig bekende en minder bekende kunstenaars in vogelvlucht voorbij: Karel Appel, Kandinsky, Monet, Mondriaan, Miró, Matisse, Paul Klee, Corneille, maar ook Sam Francis, Friedrich Hundertwasser en Keith Haring. De opdrachten zijn concreet, opgebouwd in overzichtelijke stappen en goed uitvoerbaar. De mooie kleurenfoto’s van de kunstwerken en paginagrote close-ups van kinderen en materiaal werken stimulerend. Het boek…Lire la suite

Kunst(en)makers

Dit is het werk van een mama die ook leerkracht handvaardigheid is. Om kinderen te motiveren, beter te leren kijken en tot betere resultaten te brengen, vertelde ze eerst over een bepaalde kunstenaar. Hoe hij leefde en werkte, wie hem inspireerde, welke kleuren, technieken en materialen hij gebruikte. Dan mochten de kinderen zelf aan de slag in de stijl van ... schilders als Karel Appel, Jan Wolkers, Kandinsky, Rothko, Warhol, Monet, Mondriaan, Miro, Matisse e.a. Om de moeilijkheidsgraad van de opdrachten aan te geven gebruikt ze sterren van een tot drie. Ze geeft aan welk materiaal je moet voorzien en je krijgt ook enkele praktische tips over materialen. Dan volgen de schildersportretten, twintig in het totaal, gevolgd doortelkens een opdracht. Ze besluit met enkele ideeën over het ophangen van kunstwerken en een dankwoord.
Je voelt dat hier een praktijkmens aan het woord is; de opdrachten zijn heel concreet, gebruiksklaar als het ware. Heel nuttig in elke schoolbibliotheek.