Livre
Néerlandais

Prinses Turandot : een muzikaal sprookje met operafragmenten uit De toverfluit, Carmen en andere

Judith Vindevogel (auteur), Ingrid Godon (dessinateur)

Prinses Turandot : een muzikaal sprookje met operafragmenten uit De toverfluit, Carmen en andere

Public cible:
9-11 ans et plus
Prinses Turandot wil niet trouwen. Aan elke prins die zich aandient om met haar te trouwen legt ze drie raadsels voor. Als de prins ze alledrie kan oplossen, trouwt ze met hem, in het andere geval hakt ze hem de kop af. Sprookje met muziek uit bekende opera’s.
Titre
Prinses Turandot : een muzikaal sprookje met operafragmenten uit De toverfluit, Carmen en andere
Auteur
Judith Vindevogel
Dessinateur
Ingrid Godon
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2013
[36] p. : ill. + cd
Note
Uitgave gebaseerd op de gelijknamige theaterproductie van Walpurgis en Het Paleis
ISBN
9789401406178 (hardback)

Commentaires

Onheilspellend. Geheimzinnig. Grimmig. Zo klinkt het begin van het muzikale luisterverhaal bij het boek Prinses Turandot, waardoor het precies de juiste sfeer oproept die bij dit oorspronkelijk dertiende-eeuwse sprookje en de gelijknamige opera van Puccini hoort. Judith Vindevogel, sopraan bij het reizende muziektheatergezelschap Walpurgis, schreef de tekst, zocht inspiratie bij tal van componisten en zorgde voor de stemregie. Heb je de voorstelling van jeugdtheaterhuis HETPALEIS gemist, dan is dit boek met hoorspel zonder twijfel een mooi alternatief. Bovendien passen de illustraties van Ingrid Godon er wonderwel bij.
De stem van vertelster Reza neemt je mee door het donkere verhaal van prinses Turandot. Haar vader wil dat ze gaat trouwen, maar Turandot zegt alleen maar ‘no’. Als tegemoetkoming wil de prinses alleen trouwen met de sprookjesprins die drie raadsels kan oplossen. Kan hij dat niet? Dan hakt zij ‘pardaf, zijn kop eraf.’ De wrede prinses hakt er op los en de en…Lire la suite
Turandot is een klassiek Perzisch sprookje waarin een prinses niet wil trouwen en daarom alle huwelijkskandidaten een bijna onoplosbaar raadsel opgeeft. Kennen zij het antwoord niet dan hakt ze hun hoofd af. Een heleboel prinsen zijn al omgebracht wanneer, in deze versie, prins Amor zich aandient. Hij weet de raadsels op te lossen en het versteende hart van de prinses smelt. De tekst is geïllustreerd met potlood- en kleurkrijttekeningen die als collages op de pagina’s staan. De sfeer van het verhaal komt goed tot zijn recht in de eenvoudig getekende, onwerkelijke figuren. In tekst en illustraties worden de kleuren roodbruin (bloed), blauw, groen en zwart gebruikt. Een vertelster, twee operazangers en een hofmuzikant, vertellen en zingen het verhaal op de bijgevoegde cd. Liederen en fragmenten uit de klassieke muziekliteratuur, o.a. van Puccini, Mozart, Schubert, Lully en Bernstein zijn vermengd met de verhaallijn en aangevuld met instrumenten als marimba, djembé en accordeon. Dit bied…Lire la suite

Prinses Turandot

Prinses Turandot heeft heel wat aanbidders, maar wil met geen enkele van hen trouwen. Dus bedenkt ze een oplossing: elke aanbidder krijgt drie raadsels voorgeschoteld die sowieso niet opgelost kunnen worden. Elke keer verliezen ze hun hoofd. Om maar niet te zeggen dat er heel wat koppen rollen op het slagveld van Prinses Turandot.
Het cd-boek werd voorafgegaan door een voorstelling van Het Paleis en Walpurgis. Zonder toneelscène nu maar met prenten van Ingrid Godon. De tekst van Judith Vindevogel is goed opgebouwd met het nodige gevoel voor ritme. Het boek bevat ook een aantal raadsels en kan dus zonder cd prima gesmaakt worden. Op de cd pikken geoefende luisteraars fragmenten op uit verschillende bekende opera’s en musicals, zoals De toverfluit, West Side Story en natuurlijk Prinses Turandot. Het is geen evident, want geen erg toegankelijk verhaal, maar de cd doet wat ze moet doen: kinderen worden zonder forceren geïntroduceerd in de wereld van de (klassieke) muziek.