Een naamloze man keert na de oorlog terug naar huis in Hongarije, vermagerd, zonder spullen, zonder sleutel. Zijn buurman, de kruidenier, ziet hem aankomen, herkent hem en zegt goed voor het huis gezorgd te hebben. Maar er ontbreken dingen, en het is vies. De man sluit zich op in zijn studeerkamer, terwijl zijn huis volstroomt met tijdelijke bewoners - zogenaamd neven van de buurman. Na enige t

Titre
Kanada
Auteur
Juan Gómez Bárcena 1984-
Traducteur
Nadia Ramer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Kanada
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2021
175 p.
ISBN
9789028428034 (paperback)

Commentaires

De menselijke puinhoop

De Spaanse schrijver Juan Gómez Bárcena doopt in Kanada zijn pen in de grootste schandvlek van de menselijke geschiedenis en laat je ontredderd achter.

Hij mag van geluk spreken dat zijn huis er nog staat. Tijdens de afwezigheid van het naamloze hoofdpersonage heeft de buurman goed voor diens huis gezorgd, al zegt hij het zelf, want kijk, de rest van de straat ligt in puin. Akkoord, die kogelgaten zijn je een doorn in het oog en de plunderaars kon hij niet tegenhouden, maar het hoofdpersonage heeft toch nog een dak boven zijn hoofd en de buurvrouw zal hem straks een kom soep brengen. Daar zal hij van opkikkeren. Voor je het weet, is alles weer heropgebouwd.We gaan een mooie toekomst tegemoet.

Zelf wil het hoofdpersonage liever geen mensen meer zien. Hij wil hun namen niet kennen, hij heeft genoeg aan zijn eigen hoofd en de spoken die daarin ronddwalen. Jarenlang zal hij zich op zijn kamer verschansen, slapend op een gescheurde matras, turend door een telescoop die naar de hemel is gericht maar niets onthult – hij weet al lang dat daar geen God woont.

Het kan hem ook niets schelen dat de buurman zijn huis bevolk…Lire la suite