Livre
Néerlandais

Kamp in de jungle

Joyce Pool (auteur)

Kamp in de jungle

Public cible:
9-11 ans et plus
Dieter en zijn vader zitten sinds het begin van de oorlog in een kamp op Java. Dan worden ze overgebracht naar een gevangenkamp in de jungle van Suriname. Gelukkig heeft Dieter daar zijn vriend Kuif. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Kamp in de jungle
Auteur
Joyce Pool
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2010
130 p.
ISBN
9789025855413 (hardback)

Commentaires

Omdat zij zouden heulen met de vijand zijn de Nederlandse jongen Dieter en zijn vader samen met andere Nederlanders op Java opgesloten door Nederlandse militairen. Op een gegeven moment worden zij verscheept naar Suriname, waar in de jungle een speciaal kamp voor hen is gebouwd. Samen met vriend Kuif doet Dieter zijn best om de onderdrukking en vernederingen dragelijk te ondergaan. Somber verhaal uit de serie 'Levende geschiedenis' (behorend bij het project 'Vergeten oorlog'), waarin in romanvorm de ware geschiedenis van het kamp Jodensavanne wordt verteld. Het verhaal ademt de sfeer van een spannend jongensboek, maar dan uit de jaren zestig, inclusief het uit die tijd stammende stijve taalgebruik. Het weliswaar schrijnende en voor velen onbekende stukje historie sluit daarom slecht aan bij de leefwereld van de doelgroep en de beelden die zij via school van deze oorlog binnenkrijgen. Achterin staat een samenvatting van het ware verhaal. Op het sombere groene omslag een foto van een jo…Lire la suite

Kamp in de jungle

Toen in 1940 in Nederland de oorlog uitbrak gingen in Nederlands-Indië mariniers en politieagenten op pad om mensen te arresteren. Meestal mensen met een Duitse achtergrond, leden van de NSB (de partij die in Nederland Hitlers kant koos) of  mensen die net niet vaderlandslievend genoeg waren.
Al deze mensen werden zomaar gevangen genomen en kwamen terecht in een kamp op Java. Daarna bracht men hen naar Soerabaja, laadde hen op een schip en vervoerde ze naar Suriname. Het waren niet allemaal landverraders. Er zaten zelfs twee jongens van vijftien bij .
Het boek gaat eigenlijk over deze twee jongens, hun vaders en het verblijf in de kampen en op het schip. Ze werden onder mensonterende omstandigheden vervoerd met alle gevolgen vandien. De ontberingen, de angst voor de wrede woede van de bewakers, het gemis van moeders en echtgenotes woog zwaar op deze mensen. Ondanks het zware werk dat ze moesten doen, en de mishandelingen, wisten ze toch de moed en de hoop erin te houden. D…Lire la suite