Livre
Néerlandais
Titre
Kaïn : roman
Auteur
José Saramago
Traducteur
Harrie Lemmens
Langue
Néerlandais
Langue originale
Portugais
Titre original
Caim
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2010
157 p.
ISBN
9789029086585 (hardback)

Commentaires

In deze laatste roman van de in 2010 overleden Portugese Nobelprijswinnaar (1998) is Kaïn de hoofdpersoon in een verhaal dat het Oude Testament in een gewaagd ander perspectief plaatst. Buiten de Hof van Eden blijkt al volop menselijk bedrijf als Kaïn daar aan een leven van banneling begint. Hij reist moeiteloos door tijd en ruimte, en is ooggetuige van of deelnemer in een aantal Bijbelse taferelen, zoals de oprichting van de toren van Babel, de beproeving van Job en de bouw van de ark van Noach. In de voor Saramago karakteristieke stijl wordt de lezer soms aangesproken met ironisch-kritische 'terzijdes', maar het meeste commentaar komt toch van Kaïn zelf, die herhaaldelijk in dialoog treedt met de Heer. En dat commentaar is niet mals. De Heer blijkt allerminst rechtvaardig en redelijk, sluit als een verslaafde dobbelaar dubieuze weddenschappen met satan en heeft in de ogen van Kaïn een al te flexibel geweten. Deze grijpt dan ook in door aan boord van de ark alle vrouwen te doden en z…Lire la suite

À propos de José Saramago

CC BY 2.0 - Image by Auteur inconnuUnknown author

José de Sousa Saramago est un écrivain et journaliste portugais, né le 16 novembre 1922 à Azinhaga (Portugal) et mort le 18 juin 2010 à Lanzarote (îles Canaries, Espagne). Il est le seul Portugais décoré du grand-collier de l'ordre de Sant'Iago de l'Épée et reste à ce jour l'unique auteur lusophone à avoir reçu le prix Nobel de littérature, en 1998.

Son livre L'Aveuglement figure sur la liste des 100 meilleurs livres de tous les temps établie en 2002 par le Cercle Norvégien du Livre, et son livre Le Dieu manchot figure sur la liste des 50 œuvres essentielles de la littérature portugaise établie en 2016 par le prestigieux Diário de Notícias.

Biographie

Fils de paysans pauvres du centre du Portugal, il est rapidement obligé d'a…En lire plus sur Wikipedia