Livre
Néerlandais

De tocht van de olifant : roman

José Saramago (auteur)

De tocht van de olifant : roman

De wonderlijke tocht in 1551 van een Indiase olifant van Lissabon naar Wenen, als huwelijkscadeau van Dom João III van Portugal aan zijn neef Maximiliaan van Oostenrijk.
Titre
De tocht van de olifant : roman
Auteur
José Saramago
Langue
Néerlandais
Langue originale
Portugais
Titre original
A viagem do elefante
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2009
208 p.
ISBN
9789029084505

Commentaires

In 1551 geeft koning Jan de derde van Portugal aan Maximiliaan van Oostenrijk de olifant Salomon als een verlaat huwelijkscadeau. Het beest was twee jaar tevoren uit India overgekomen, samen met zijn kornak Subhro, maar de aardigheid was er voor de hovelingen intussen af en de dikhuid zat toch maar in een kraal in Torre de Belém te verpieteren. Voor de olifant en zijn gevolg begint de lange en avontuurlijke reis van Lissabon naar Wenen. Deze op feiten gegronde geschiedenis werd door Saramago op briljante wijze naar zijn hand gezet als een lichtvoetig intermezzo binnen het serieuzere werk.

Wat niet wil zeggen dat het de Nobelprijswinnaar alleen maar om een literair fantasietje te doen was, enkel bedoeld om zijn publiek te amuseren ? hoewel het dat wel degelijk doet. Daarvoor is het immers al te zeer beïnvloed door de statieschilderijen van Goya, die er met hun welbevinden ? men begrijpt niet hoe? ? in slaagde vorsten en vorstinnen in al hun ridicule pompeusheid te portretteren…Lire la suite
In 1551 werd vanuit Lissabon een Indiase olifant naar Wenen vervoerd, een huwelijkscadeau van Dom João III (Jan de Derde) van Portugal aan zijn neef Maximiliaan van Oostenrijk. Op hilarische wijze, maar wel op zijn eigen bekende manier (ironisch, omslachtig, vol zijdelings commentaar) pakt de Portugese schrijver (1922, Nobelprijs 1998) deze anekdote uit. Een van de etappes is die op een boot van Frankrijk naar Italië, en vandaar door de Alpen naar Oostenrijk. Een boeiende figuur is de kornak die de olifant al jaren bestuurt en zelf wordt omgedoopt van Subroh in Fritz, zoals ook de olifant, meer lijdend voorwerp in het verhaal of gewoon altijd zichzelf, van Salomon in Soliman wordt omgedoopt. Een vrolijk verhaal, dat ook nog eens een cultuurhistorisch reisverslag is. Net als in zijn andere romans beperkt Saramago zich in zijn nieuwe roman tot het uitwerken of invullen van een ideetje, maar hij doet dat wel meesterlijk, zodat men hem zoals een groot acteur zelfs het schmieren vergeeft. …Lire la suite

À propos de José Saramago

CC BY 2.0 - Image by Auteur inconnuUnknown author

José de Sousa Saramago est un écrivain et journaliste portugais, né le 16 novembre 1922 à Azinhaga (Portugal) et mort le 18 juin 2010 à Lanzarote (îles Canaries, Espagne). Il est le seul Portugais décoré du grand-collier de l'ordre de Sant'Iago de l'Épée et reste à ce jour l'unique auteur lusophone à avoir reçu le prix Nobel de littérature, en 1998.

Son livre L'Aveuglement figure sur la liste des 100 meilleurs livres de tous les temps établie en 2002 par le Cercle Norvégien du Livre, et son livre Le Dieu manchot figure sur la liste des 50 œuvres essentielles de la littérature portugaise établie en 2016 par le prestigieux Diário de Notícias.

Biographie

Fils de paysans pauvres du centre du Portugal, il est rapidement obligé d'a…En lire plus sur Wikipedia