In een gewoon huis, ergens in Lissabon, wonnen zes huishoudens, elk met hun eigen beslommeringen.
Titre
Bovenlicht
Auteur
José Saramago
Traducteur
Maartje De Kort
Postface
Harrie Lemmens
Langue
Néerlandais
Langue originale
Portugais
Titre original
Claraboia
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2013
287 p.
ISBN
9789029089098 (hardback)

Commentaires

Als een soort poppenhuis worden alle inwoners van een doorsnee huis in Lissabon ten tonele gevoerd. De meeste inwoners hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, maar hun problemen zijn van alle tijden. Zo is er de schoenmaker Silvestre en zijn vrouw Mariana, die een kamer verhuren aan de jonge zwerver Abel. Mooie Lidia wordt onderhouden door haar minnaar Paulino, Carmen heeft heimwee naar Galicië en Caetano is een botterik die door zijn vrouw op zijn nummer wordt gezet. Tegen de achtergrond van al deze familieperikelen filosofeert Saramago er lustig op los, een beetje in de stijl van Pessoa. Saramago (1922-2010, Nobelprijs in 1998) schreef dit boek toen hij dertig was, maar het is pas in 2011 voor het eerst in het Portugees en nu zestig jaar later in Nederlandse vertaling uitgebracht. Voor lezers die latere boeken van Saramago zware kost vinden, is dit een aanrader. Het is zeer toegankelijk zonder de lange zinnen zonder punctuatie, waarmee hij bekend is geworden. Mooi nawoord …Lire la suite

À propos de José Saramago

CC BY 2.0 - Image by Auteur inconnuUnknown author

José de Sousa Saramago est un écrivain et journaliste portugais, né le 16 novembre 1922 à Azinhaga (Portugal) et mort le 18 juin 2010 à Lanzarote (îles Canaries, Espagne). Il est le seul Portugais décoré du grand-collier de l'ordre de Sant'Iago de l'Épée et reste à ce jour l'unique auteur lusophone à avoir reçu le prix Nobel de littérature, en 1998.

Son livre L'Aveuglement figure sur la liste des 100 meilleurs livres de tous les temps établie en 2002 par le Cercle Norvégien du Livre, et son livre Le Dieu manchot figure sur la liste des 50 œuvres essentielles de la littérature portugaise établie en 2016 par le prestigieux Diário de Notícias.

Biographie

Fils de paysans pauvres du centre du Portugal, il est rapidement obligé d'a…En lire plus sur Wikipedia