Livre
Néerlandais
Gebeurtenissen uit de huidige, verwarrende tijd worden gekoppeld aan magisch-realistische gebeurtenissen.
Titre
Jungle
Auteur
Joost Vandecasteele
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Lebowski, 2016
255 p.
ISBN
9789048826421 (paperback)

Commentaires

Fuck, zijn we nu nog altijd met religie bezig?'

 Interview.Wat doe je tegen radicalisering en geweld? Een absurd applaus inzetten. Joost Vandecasteele schreef een verwarrende roman over onze verwarrende tijden. Flitsend, soms hilarisch, maar vooral ook verontrustend. 'Een hedendaags boek móét futuristisch aanvoelen.'

Na Charlie Hebdo werd Joost Vandecasteele gevraagd om in Bozar met Molenbeekse jongeren in discussie te gaan. Al snel kwam het onderwerp evolutietheorie bovendrijven. Daar leken die jongeren het meeste moeite mee te hebben. "Darwin, dat kennen we vanbuiten", zeiden ze, "maar we geloven het niet." "Maar er zijn toch wetenschappelijke feiten", bracht Vandecasteele in, wat ze beaamden, maar dat veranderde volgens hen niets.

"Feiten maken geen indruk", aldus Vandecasteele. "Dus begon ik me af te vragen wat wel indruk zou maken. Wij zien onszelf als wetenschappelijk en rationeel. Dat maakt ons zwak. We zullen nooit de stoersten zijn. Op zich is er niets mis met softies. De wereld zou een mooie plek zijn als softies het voor het zeggen hadden. Maar toch zou er iets moeten zijn dat ons een beetje sterker maakt. Vandaar dat mijn nieuwe roman een ode aan de vreemdheid is geworden. Een zot wordt immers met rust gelaten.

"Een tijd ge…Lire la suite

Roman waarin allerlei gebeurtenissen uit de huidige, verwarrende tijd gekoppeld worden aan magisch-realistische gebeurtenissen. Een weinig succesvol schrijver raakt, op zoek naar werk en erkenning, in situaties verzeild die eerder verwant zijn aan de ‘games’ waarvoor hij scripts schrijft dan aan de werkelijkheid waarin hij in Brussel leeft. De gebeurtenissen lijken soms hallucinaties, alsof ze plaatsvinden in een soort parallel universum, waarin zich een duistere tegenwereld bevindt. Het is soms moeilijk te volgen wat als waar wordt gepresenteerd en wat fictie is. Dat maakt het lezen tot een interessante maar niet bepaald gemakkelijke opgave. De Vlaamse auteur (1979) debuteerde in 2009 met de verhalenbundel ‘Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij’, bekroond met de Vlaamse Debuutprijs.