Livre
Néerlandais

Het klimaat zijn wij : de wereld redden begint bij het ontbijt

Het klimaat zijn wij : de wereld redden begint bij het ontbijt

Titre
Het klimaat zijn wij : de wereld redden begint bij het ontbijt
Auteur
Jonathan Safran Foer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
We are the weather : saving the planet begins at breakfast
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2019
279 p.
ISBN
9789026344770 (paperback) 9789026354144 (paperback, sticker)

Commentaires

Jonathan Safran Foer legt het klimaat op ons bord

Jonathan Safran Foer heeft een meedogenloos helder boek geschreven over de klimaatverandering en wat ieder van ons daaraan kan doen. Begin bij het ontbijt, is zijn credo.

Tien jaar geleden deed ­Jonathan Safran Foer iets geks. De Joods-Amerikaanse schrijver was goed op weg een van de meest spraakmakende romanciers van het nieuwe millennium te worden toen hij plots een non-fictieboek publiceerde. In Dieren eten beschreef hij zijn afdaling in de danteske wereld van de Amerikaanse vleesindustrie.

Zijn lezers vonden het prima. Ook Dieren eten werd een bestseller. Foer de non-fictieschrijver bleek een kopie van Foer de romanschrijver: opnieuw vertelde hij op een heel toegankelijke manier een relevant verhaal. Dat hij de vleesindustrie had uitgekozen, kwam omdat hij pas vader was geworden en hij met een moreel dilemma worstelde. Was het verantwoord zijn kind vlees te laten eten?

Foer besloot na zijn helletocht voorgoed vegetariër te worden - in het diepst van zijn gedachten is hij een onverbeterlijke wereldverbeteraar - maar het mooie aan zijn boek was dat hij nergens het vingertje heft. Hij belichtte alle kanten van het verhaal en …Lire la suite

Dit boek gaat over de gevolgen voor het milieu van de industriële veehouderij. De eerste zeventig`bladzijden vormen een lange omtrekkende beweging, met vele anekdotes uit het verleden, om lezers niet af te schrikken en uiteindelijk mee te krijgen om collectief anders – of geen dierlijke producten meer – te gaan eten. Goed onderbouwd legt Foer uit wie de boosdoener is van de klimaatverandering: de bio-industrie. De planeetcrisis uit zich als een reeks noodtoestanden en onze beslissingen onthullen wie we zijn. Beperken we ons tot minimale stappen of gaan we meer doen? Wat vereist de situatie van de planeet en waartoe inspireert die? De onconventionele opzet maakt het boek zeer prettig leesbaar, ook al gaat het om een zwaar onderwerp. Dat is de kracht van een goed verhaal, dat daardoor ons collectieve geheugen wakker wordt geschud. Voorzien van vele noten en een literatuuropgave. Geschikt voor iedereen die zich het lot van de planeet aantrekt. Nieuw in zijn genre door een originele aanpa…Lire la suite

À propos de Jonathan Safran Foer

CC BY-SA 2.0 - Image by Elena Torre from Viareggio, Italia

Jonathan Safran Foer, né le 21 février 1977 à Washington, D.C., est un écrivain américain.

Biographie

Ses grands-parents sont des survivants de la Shoah d’origine polonaise. Sa mère est la directrice de la Synagogue Historique Sixth & I. Il est célèbre pour son roman Tout est illuminé (2002), l'histoire d'un jeune juif américain qui voyage en Ukraine pour retrouver la femme qui a sauvé son grand-père du génocide. Avec Extrêmement fort et incroyablement près, il livre un témoignage sur les attentats du 11 septembre 2001, à travers les yeux d'un jeune garçon hypersensible dont le deuil se transforme en quête initiatique dans les rues de New York. Dans son ouvrage suivant, Faut-il manger les animaux ? (2009), il utilise son talent littéraire pour plaider contre l'élevage industriel et l'abattage des animaux.

<…En lire plus sur Wikipedia