Livre
Néerlandais

Jouw afwezigheid is duisternis

Jón Kalman Stefánsson (auteur), Marcel Otten (traducteur)

Jouw afwezigheid is duisternis van Jón Kalman Stefánsson is een caleidoscopische generatieroman van de IJslandse meester. Een man ontwaakt in een plattelandskerk en heeft geen flauw idee wie hij is; achter in de kerk zit een predikant met groot rijbewijs, zijn toekomstige gids. Dit is het begin van een zoektocht naar het verleden van de man. Er ontstaat een beeld van een verbazingwekke

Titre
Jouw afwezigheid is duisternis
Auteur
Jón Kalman Stefánsson
Traducteur
Marcel Otten
Langue
Néerlandais
Langue originale
Islandais
Titre original
Fjarvera þín er myrkur
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2022
506 p.
ISBN
9789026356094 (hardback)

Commentaires

Een buschauffeur met demonische trekjes

De nieuwe roman van Jón Kalman Stefánsson wijkt in veel af van zijn eerdere werk (dik, experimenteel, familiesaga), maar de IJslander blijft onovertroffen in zijn schrijven over dood en vergetelheid.

Liefde en verraad, dood en vergetelheid: het zijn de grote thema's die Jón Kalman Stefánsson in zijn nieuwe boek verkent. Een boek dat in meerdere opzichten afwijkt van zijn eerdere werk: een familiesaga, dik, experimenteel, en met veel overdenkingen over het schrijven zelf.

Jouw afwezigheid is duisternis opent in een plattelandskerk, waar een man met geheugenverlies wakker wordt. In de kerk bevindt zich nog iemand, een soort predikant, 'tenzij hij een buschauffeur is of de duivel zelf'. Het personage met geheugenverlies wordt door deze demonische figuur aangespoord om zijn verleden te onderzoeken. Gaandeweg ontpopt de man met geheugenverlies zich als de schrijver. Maar wie is die andere figuur?

Langzaamaan begint dit vreemde personage met zijn steeds wisselende epitheta te intrigeren: 'de predikant met een rijbewijs voor buschauffeur', 'de tot predikant beroepen buschauffeur' of dramatischer: 'de predikant met groot rijbewijs om ons naar de hel te rijde…Lire la suite

À propos de Jón Kalman Stefánsson

CC BY-SA 3.0 - Image by Schnee

Jón Kalman Stefánsson (né le 17 décembre 1963 à Reykjavik) est un romancier et poète islandais.

Biographie

Jón Kalman Stefánsson grandit à Reykjavík et à Keflavík. Après avoir fini ses études au collège en 1982, il décroche de petits emplois en Islande de l'Ouest (par exemple dans les secteurs de la pêche et de la maçonnerie).

Il entreprend ensuite, de 1986 à 1991, des études en littérature à l'université d'Islande, sans parvenir à les terminer. Pendant cette période, il donne des cours dans différentes écoles et rédige des articles pour le journal Morgunblaðið. Entre 1992 et 1995, il vit à Copenhague, où il participe à divers travaux et s'adonne à un programme de lectures assidues. Il rentre en Islande et s'occupe de la Bibliothèque municipale de Mosfellsbær jusqu'en 2000.

En 1997, son premier roman paraît en Isla…En lire plus sur Wikipedia