Livre
Néerlandais

Iets ter grootte van het universum : een familiesaga

Jón Kalman Stefánsson (auteur), Marcel Otten (traducteur)

Iets ter grootte van het universum : een familiesaga

Genre:
Als een IJslandse familie uit elkaar dreigt te vallen door ingrijpende gebeurtenissen is het de vraag of de familie door liefde bij elkaar kan blijven.
Titre
Iets ter grootte van het universum : een familiesaga
Auteur
Jón Kalman Stefánsson
Traducteur
Marcel Otten
Langue
Néerlandais
Langue originale
Islandais
Titre original
Eitthvað á stœrð við alheiminn
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2016
339 p.
ISBN
9789026334573 (hardback)

Commentaires

Heen-en-weer springend in de tijd tussen nu, vroeger, het begin der tijden en de jaren zestig en tachtig worden ingrijpende gebeurtenissen beschreven in het leven van een IJslandse familie in het stadje Keflavik. De vertellers zijn Ari, vader van de jongste generatie, en zijn niet benoemde metgezel die de gebeurtenissen overziet en erop reflecteert. Ari denkt veel over zijn vader Jakob die na de dood van zijn zieke vrouw hertrouwde. Ook denkt hij na over Jakobs ouders, zijn grootouders Odd en Margret. Veel lijnen komen samen als Jakob blijkt te zijn doodgereden. Deze uitstekend vertaalde roman vormt een tweeluik met de veelgeprezen voorganger ‘Vissen hebben geen voeten’* en vertelt indringend, vaak ook poëtisch over lijden en liefhebben van een IJslandse familie, maar is somberder en treuriger dan ‘Vissen’, omdat er veel tegenslag in voorkomt. Vijfde in het Nederlands vertaalde roman van de bekende en veel bekroonde IJslandse auteur (1963).

À propos de Jón Kalman Stefánsson

CC BY-SA 3.0 - Image by Schnee

Jón Kalman Stefánsson (né le 17 décembre 1963 à Reykjavik) est un romancier et poète islandais.

Biographie

Jón Kalman Stefánsson grandit à Reykjavík et à Keflavík. Après avoir fini ses études au collège en 1982, il décroche de petits emplois en Islande de l'Ouest (par exemple dans les secteurs de la pêche et de la maçonnerie).

Il entreprend ensuite, de 1986 à 1991, des études en littérature à l'université d'Islande, sans parvenir à les terminer. Pendant cette période, il donne des cours dans différentes écoles et rédige des articles pour le journal Morgunblaðið. Entre 1992 et 1995, il vit à Copenhague, où il participe à divers travaux et s'adonne à un programme de lectures assidues. Il rentre en Islande et s'occupe de la Bibliothèque municipale de Mosfellsbær jusqu'en 2000.

En 1997, son premier roman paraît en Isl…En lire plus sur Wikipedia