Livre
Néerlandais

Zwart /wit : een verhaal over onrecht

Jon Ewo (auteur)

Zwart /wit : een verhaal over onrecht

Public cible:
12-14 ans et plus
Ben en Jo (16) worden al jarenlang gepest op school. Er komt een moment dat bij hen de stoppen doorslaan. Verhaal met twee verschillende aflopen. Vanaf ca. 14 jaar.
Sujet
Pesten
Titre
Zwart /wit : een verhaal over onrecht
Auteur
Jon Ewo
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Svart, og cirka hvitt
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2006
137 p.
ISBN
90-5908-186-2

Commentaires

De Noorse auteur Jon Ewo maakte naam met De zon is een maffe god (2001). In de in Noorwegen en Nederland bekroonde adolescentenroman en de daaropvolgende De maan is een spelbreker (2002) en De aarde is hard en naakt (2003) stuurt de adolescent Adam met vallen en opstaan, maar vol positieve gedachten zijn leven in de goede richting. Waarom slaagt leeftijdsgenoot Jo in Zwart/wit daar niet in? Zijn hij en zijn vrienden geboren losers, geboren rebellen of is het de wereld die vierkant draait? Jon Ewo zoekt een antwoord in een boek dat je met vele vragen achterlaat.

De covertekst voorspelt een intens verhaal, een realityshow vol hartstocht en ingehouden woede. Een pestverhaal van een auteur die tijdens zijn schooltijd zelf gepest werd en daar blijkbaar nog niet mee in het reine gekomen is. Althans, zo laat de opzet vermoeden.

Jon Ewo verkent de dunne lijn tussen werkelijkheid en fictie in twee verschillende versies: een 'zwarte' en een 'witte'. De …Lire la suite
Jarenlang gepest op school en onbegrepen in hun naaste omgeving, zoeken Jo en Ben (16) een manier om zich toch te handhaven. Er zijn twee versies van het verhaal met in beide een rol voor het geweer van Jo's vader. In 'Zwart' gaat Jo er vol wraaklust mee op pad; in 'Wit' dient het om een schijnheilig beeld bij de school demonstratief te beschadigen. In beide versies hanteert de schrijver een nogal bitse stijl van afgebeten zinnen, gemengd met een 'stoer' soort geestigheden. Ze staan natuurlijk voor de grimmigheid van de wereld rond de hoofdpersonen, maar die voortdurend verongelijkte toon werkt nogal irriterend. Dat geldt eveneens voor de wijze waarop de schrijver zichzelf presenteert, met name in 'Wit': school, ouders, politie, niemand begrijpt iets van de jongelui, alleen de auteur heeft de wijsheid in pacht. Het maakt het nogal prekerig allemaal. Verhaal 'Zwart' heeft ter onderscheiding zwarte paginaranden en begint en eindigt met een toelichting van de auteur. De 'zwarte' hoofdstu…Lire la suite