Livre
Néerlandais

De zon is een maffe god

Jon Ewo (auteur)

De zon is een maffe god

Public cible:
15 ans et plus
Nadat zijn vriendinnetje hem de bons heeft gegeven besluit een 16-jarige jongen om binnen één maand volwassen te worden.
Titre
De zon is een maffe god
Auteur
Jon Ewo
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Sola er en feit gud
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2001
246 p.
ISBN
90-5908-002-5

Commentaires

Adam is 16. Het is begin juli, en hij heeft net de bons gekregen van zijn vriendin. Adam vermoedt dat het komt omdat hij soms zo sullig en onvolwassen kan zijn. Om een en ander op een rijtje te zetten, gaat hij languit zonnebaden bovenop een silo. Die namiddag neemt hij een manhaftig besluit: hij zal zijn vakantiejob opgeven en de hele maand juli wijden aan 'volwassen worden'. Concreet betekent dat, de perfecte biefstuk kunnen bakken en verantwoordelijkheid opnemen voor je eigen leven. Er zijn ook dingen die iets meer vragen, zoals een eigen kledingstijl ontwikkelen. En dan heb je de dingen die calorieën en zweet kosten, zoals een volwassen verhouding hebben met een meisje. Het hele project wordt ingefluisterd door de zon, die maffe god, die mee zal helpen op voorwaarde dat Adam hem elke ochtend op de silo komt groeten. Adam stort zich in het project met een toewijding die het ernstige project vooral grappig maakt. Op 30 juli lijkt hij behoorlijk tevreden met het resultaat. Omdat hij…Lire la suite
Nadat zijn vriendinnetje hem de bons heeft gegeven, besluit Adam (16) binnen één julimaand volwassen te worden. Pogend de zichzelf gestelde opdrachten te vervullen ontdekt hij hoe vreselijk onzeker de echte volwassenen zijn. Aan het eind van de maand is hijzelf misschien nog niet volwassen, maar heeft hij toch heel wat van zijn eigen onzekerheid overwonnen, zichzelf een stuk beter leren kennen, een nieuwe (volwassen) vriend gemaakt en hij is verliefd. De wat hijgerige staccatostijl doet aanvankelijk erg geposeerd en gekunsteld aan, maar went al vrij gauw en dan blijkt Adam, die zelf het relaas doet, toch een vrij aardige, oprechte en niet ongevoelige kerel met een (letterlijk) eigenaardig gevoel voor humor. Zo beschrijft hij een niet eens zo gemakkelijke periode. Stevige, prima verzorgde paperback voor niet al te onervaren lezers. Modern collage-omslag. Vanaf ca. 14 jaar.