Livre
Néerlandais

Heb je mijn zusje gezien?

Joke Van Leeuwen (auteur)

Heb je mijn zusje gezien?

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Een kleine jongen zoekt zijn zus en vertelt iedereen hoe ze eruit ziet. Wie goed meekijkt, zal haar uiteindelijk herkennen. Prentenboek met humoristische illustraties in kleur, halve pagina's en uitklapbladen. Vanaf ca. 4 jaar.
Extra subject
Zoekboeken, prentenboeken
Titre
Heb je mijn zusje gezien? / tekst en illustraties Joke van Leeuwen
Auteur
Joke Van Leeuwen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789045103402

Commentaires

Goede wijn behoeft geen krans. Ik kan dus kort zijn. Het nieuwste boek van de veelvuldig bekroonde auteur en illustrator Joke van Leeuwen, Heb je mijn zusje gezien?, is een pareltje.
Een jongetje is op zoek naar zijn zus. Aan iedereen die hij tegenkomt, vraagt hij of die zijn zusje heeft gezien. Hij somt daarbij steeds meer kenmerken van haar op. Maar helaas, geen van de bizarre figuren die hij ontmoet, heeft haar gezien... De opbouw van dit prentenboek voor peuters (2+, maar ook kleuters zullen genieten) is die van een stapelverhaal. (Wie herinnert zich niet dat leuke spel "ik ga op reis en ik neem mee..."?) Gaandeweg vorm je je een beeld van zusje en als je alles goed onthoudt, herken je haar aan het eind. Deze opbouw werkt erg aanstekelijk voor kinderen: ze kunnen de opsommingen zelf mee aanvullen.
Daarnaast werken ook de felle kleurenprenten erg prikkelend. Je volgt het jongetje op zijn zoektocht langs de meest bizarre figuren, die zich deels of helemaal schuilhouden achte…Lire la suite
Speels prentenboek, waarin een jongetje op zoek is naar zijn zus. Hij vraagt aan iedereen die zijn pad kruist of die persoon zijn zusje heeft gezien, en voegt aan zijn vraag steeds meer kenmerken toe, waaraan zuslief te herkennen is. Dat levert spannende ontmoetingen op, maar zijn zus zit er niet bij. Totdat er vier meiden op een rij verschijnen. Wie goed heeft opgelet, herkent zus zo: aan haar blauwe ogen, haar jas met zakken, haar gele muts, haar krulhaar en haar schoenen met veters! Dit stapelverhaal is bijzonder vormgegeven: na de vraag (op de linkerpagina) staat rechts een illustratie die gedeeltelijk is afgedekt door een halve pagina. Door die halve pagina om te slaan, wordt de gehele illustratie onthuld, met in de tekst een reactie op de vraag van de kleine jongen. In het midden zijn twee uitklappagina's opgenomen, die uitgevouwen een enorme gele muts laten zien, met daaronder een aantal dieren en een menselijk figuur. De met humor getekende illustraties en de tekst nodigen uit…Lire la suite

Heb je mijn zusje gezien?

Een klein jongetje gaat op zoek naar zijn zusje. Hij geeft telkens een kenmerk dat aangevuld wordt naarmate hij verder zoekt: eerst blauwe ogen, dan jas met zakken, gele muts, krulletjes in de haren, en tenslotte schoenen met veters. Al de mensen aan wie hij het vraagt, hebben wel iets wat zijn zusje ook heeft maar ze zijn zijn zusje niet. Tot op de laatste bladzijde, waar vier meisjes staan en daar staat zijn zusje inderdaad tussen. Afgezien van de leuke tekeningen is dit een stapelverhaal en een zoekboek dat kleuters prikkelt om achter halve bladzijden te kijken en heel actief mee te zoeken naar het zusje. Het is niet te ingewikkeld zodat ze heel snel het zusje tussen de andere drie meisjes zullen vinden. Omwille van de uitklapbare prenten is voorzichtigheid in bibliotheken geboden. Voor peuterklasjes en gezinnen is dit een heel leuke aanwinst.