Livre
Néerlandais

Wachten op het donker

John Marsden (auteur)

Wachten op het donker

Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Enkele Australische jongeren die moeten zien te overleven in een guerillastrijd tijdens de oorlog die in hun land woedt, hebben een groep weeskinderen onder hun hoede en houden zich schuil in de bush. Vanaf ca. 15 jaar.
Titre
Wachten op het donker
Auteur
John Marsden
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The night is for hunting
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2002
311 p.
ISBN
90-257-3545-2

Commentaires

Wachten op het donker is het zesde deel van Marsdens monumentale serie over tieners die proberen te overleven in een gruwelijke oorlog. In de voorafgaande delen, Morgen toen de oorlog begon, Het holst van de nacht, Een kille dageraad, De avond valt en Het uur van de wraak>, rapporteert de zeventienjarige Ellen gedetailleerd over hun guerrilla tegen de vreemde bezetters en reflecteert ze in dezelfde nauwgezette stijl over hun onderlinge relaties en gedragingen. Dit is in het zesde deel niet anders en dat maakt het voor de Nederlandstalige lezer, die de boeken toch met een zekere tussentijd leest, vermoeiend. Daarenboven blijft de informatie van de uitgever over de voorbije gebeurtenissen karig en vaag. Nog altijd ontbreekt een visuele situatieschets van het bezette deel van de Australische Alpen en van Nieuw Zeeland, waar de vijf overgebleven tieners toevlucht en hulp vinden.

In Wachten op het donker zorgen de relatie Ellen-Lee en de onderhuidse interess…Lire la suite
Zesde deel van de nog niet voltooide, eigentijdse serie oorlogsboeken spelend in Australië, het land van herkomst van de auteur. Het kleine groepje tieners dat spectaculaire oorlogshandelingen verricht, kennen we inmiddels uit de voorafgaande delen. De spannende achtervolgingen en de wonderbaarlijke ontsnappingen worden met inzicht en vernuft uitgevoerd en beschreven, maar bieden ook meer van hetzelfde. Nu hebben de tieners een groep weeskinderen onder hun hoede genomen en houden ze zich schuil in de bush. Honger en uitputting spelen een belangrijke rol, maar de acties zoals het vuurgevecht boven op een berg, de voedselstrooptochten en het stuiten op een vijandelijke patrouille hebben voor onze helden tegen wil en dank uiteindelijk een gelukkige ontknoping. Afwachten wat het radiocontact met Nieuw-Zeeland zal opleveren. Een spannende, goed geschreven jeugdroman, spectaculair, maar niet op sensatie belust. Het onderwerp: ontsnapping en achtervolging, lijkt nu in deel 6 enigszins uitgem…Lire la suite

Morgen toen de oorlog begon. Wachten op het donker

De jongeren die in hun land de oorlog proberen te overleven, hebben in de vorige delen (1 tot 5) verschrikkelijke gebeurtenissen meegemaakt. Ze hebben al drie van hun vrienden verloren. De oorlog heeft hen vlug volwassen gemaakt en hard. Het enige dat telt is overleven en zorgen dat ze een nieuwe toekomst krijgen. Het vijfde deel eindigde in het stadje Stratton, waar de overgebleven jongeren zich verscholen in het huis van Ellens oma, dat helemaal geplunderd was. In deel zes komen ze meer en meer in contact met een bende weeskinderen die ook op zoek zijn naar voedsel en die enorme risico's nemen om eraan te geraken. Onze vrienden vinden dat ze die wilde kinderen moeten helpen en in veiligheid brengen. Maar de vrijgevochten boefjes laten zich niet bemoederen en zorgen voor enorme problemen. Ze zijn zonder scrupules, uitgehongerd, wild en erger dan de vijand. De vrienden nemen enkelen van hen mee naar de Hell. Maar zelfs daar zijn ze niet meer veilig. De vijandige troepen hebben hun sch…Lire la suite

À propos de John Marsden

John Marsden, né le 27 septembre 1950 à Melbourne dans l'État de Victoria en Australie, est un instituteur et écrivain australien. Il est notamment l'auteur dans les années 1990 de la série de romans Tomorrow.

Biographie

Œuvres

Série J'ai tant de choses à te dire

  1. J'ai tant de choses à te dire, Flammarion, coll. « Castor Poche », 1999 ((en) So Much to Tell You, 1987)
  2. (e…En lire plus sur Wikipedia