Livre
Néerlandais

Dam

John Marsden (auteur)
Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
De lotgevallen van een 15-jarig meisje in een psychiatrische kliniek waar ze verblijft als gevolg van moeilijkheden in haar familie.
Titre
Dam
Auteur
John Marsden
Langue
Néerlandais
Titre original
Checkers
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2001
111 p.
ISBN
90-257-3316-6

Commentaires

Dam is de naam van een speelse, jonge bastaardhond met een vacht als een dambord. Voor de ikfiguur, een tiener zonder naam, die zijn én haar verhaal neerschrijft, is hij een godsgeschenk. Hij brengt afwisseling in het saaie levensritme van de chique buurt waar ze met haar ouders en broer woont en in het voorspelbare gedrag van haar dure vriendenkring. Zij kreeg de puppy totaal onverwacht op de avond dat vader Murray Warner, financieel directeur van de Riddergroep, projectontwikkelaars, een belangrijke opdracht toegezegd kreeg. Dam wordt het middelpunt van haar leven en hij vormt ook de aanleiding, de rode draad en de pointe van dit verhaal.

De ikfiguur is van bij het begin van het verhaal opgenomen in een psychiatrische instelling en schrijven is onderdeel van de therapeutische behandeling. Het kost haar 15 hoofdstukken om erachter te komen waarom ze daar zit, maar vanaf het eerste hoofdstuk is het duidelijk dat haar leven beheerst wordt door angst: "Je durft niets meer te zeg…Lire la suite
Zeer eigentijdse jeugdroman, geschreven in de vorm van een dagboek van een 15-jarige patiënte van een psychiatrische kliniek. Zij beschrijft de wederwaardigheden in de kliniek, doorweven met terugblikken op de gebeurtenissen die de aanleiding tot haar opname zijn geweest. Haar vader is als financieel directeur van de Rider Groep mede verantwoordelijk voor de malafide praktijken (omkoping, handel met voorkennis) bij het binnenhalen van het contract voor de bouw en exploitatie van het casino. Ieder gezinslid trekt zich verder terug als het net van de media zich strakker om hen sluit. Haar hond Dam, een cadeautje van een relatie van haar vader, blijkt de sleutel tot de ontknoping. Er wordt een indringend en invoelbaar beeld geschetst: niet alleen van dit drama, maak ook van de gedragingen van de medepatiënten en het "werken in de groep" van de patiënten met o.a. anorexia, dwangneurosen, schoolfobie. Door de gedoseerde informatie wordt de spanning knap opgebouwd. Zeer spannend en meeslepe…Lire la suite

À propos de John Marsden

John Marsden, né le 27 septembre 1950 à Melbourne dans l'État de Victoria en Australie, est un instituteur et écrivain australien. Il est notamment l'auteur dans les années 1990 de la série de romans Tomorrow.

Biographie

Œuvres

Série J'ai tant de choses à te dire

  1. J'ai tant de choses à te dire, Flammarion, coll. « Castor Poche », 1999 ((en) So Much to Tell You, 1987)
  2. (e…En lire plus sur Wikipedia