Livre
Néerlandais

Tot ik jou vind

John Irving (auteur)
Een filmacteur zoekt vanaf zijn peutertijd naar zijn vader, waarbij hij ontdekt dat het geheugen onbetrouwbaar is.
Titre
Tot ik jou vind
Auteur
John Irving 1942-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Until I find you
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2005
831 p.
ISBN
90-234-1729-1 90-234-1730-5

Commentaires

Ruim achthonderd bladzijden telt Tot ik je vind, de nieuwe roman van John Irving. In het boek vertelt de auteur de lotgevallen van Jack Burns en zijn ouders.

Jack reist op zijn vierde met zijn moeder Alice Stronach Noord-Europa af. Ze trekken vanuit Canada van haven naar haven - op zoek naar zijn vader William. De reis brengt hen naar Kopenhagen, Stockholm, Oslo, Helsinki en Amsterdam. Alice komt aan de kost als tatoeëerder. William is er volgens de moeder vandoor gegaan en zij wil hem op zijn verantwoordelijkheden wijzen. Dat ze hem zoeken in de Noord-Europese havensteden, komt omdat William als musicus gek is op beroemde orgels, die daar talrijk zijn. Bovendien houdt hij erg van tatoeages: hij laat zijn lichaam geleidelijk aan helemaal vol tatoeëren en traditiegetrouw zijn de meestertatoeëerders in die havens te vinden. Maar Alice en Jack vissen steeds achter het net en omdat William onvindbaar blijft, gaan ze uiteindelijk terug naar Toronto.

De kleine Jack b…Lire la suite
Na zijn doorbraak met ‘De wereld volgens Garp’ (1979) verscheen van John Irving een zestal romans, waaronder ‘De regels van het ciderhuis’ (verfilmd in 2000) en ‘Weduwe voor een jaar’. Irving heeft in Nederland naar verhouding erg veel lezers. Zijn laatste romans beleefden daarom in Nederland de wereldpremière. De Engelse editie van ‘Tot ik jou vind’, Irvings elfde roman, verscheen hier een maand eerder dan in Amerika en Engeland. In dit boek heeft Irving twee onderwerpen aangesneden uit zijn eigen biografie: de zoektocht naar zijn verdwenen vader (die hij nooit heeft gekend) en zijn ervaringen als kind met seksueel misbruik door een oudere vrouw. Een schrijnend verhaal, maar Irving zou Irving niet zijn als er voor de lezer niet veel valt te genieten. Zijn typering van bizarre personages, zijn ontwapenend omgaan met taboes, zijn oog voor detail en zijn komische toon staan garant voor een immens leesavontuur waarin de lezer veel leed krijgt te verstouwen, maar tegelijk wordt beloond me…Lire la suite

À propos de John Irving

CC BY-SA 3.0 - Image by Elke Wetzig Elya

John Winslow Irving, né le 2 mars 1942 à Exeter, New Hampshire (États-Unis), est un romancier et scénariste canado-américain. Son quatrième roman, Le Monde selon Garp, paru en 1978, lui a apporté une reconnaissance internationale qui fait de chacune de ses nouvelles productions un bestseller. Il s'est vu récompenser en 2000 par un Oscar du cinéma pour le scénario de L'Œuvre de Dieu, la Part du Diable (The Cider House Rules) adapté de son sixième ouvrage. Son œuvre est traduite dans une quarantaine de langues.

Biographie

Naissance et jeunesse

John Irving naît à Exeter (New Hampshire), dans des circonstances qui ont depuis alimenté les thèmes et l'action de plusieurs de ses romans : sa mère Helen, une descendante des Winslow, l'une des plus anciennes et plus distinguée…En lire plus sur Wikipedia