Livre
Néerlandais

Verdwenen werelden

John Howe (auteur)

Verdwenen werelden

Public cible:
12-14 ans et plus
Er wordt een beeld gegeven van 24 verdwenen historische en mythologische werelden als Atlantis, Troje en Pompeii. Oblong uitgave met sfeervolle, ook paginagrote, kleurentekeningen en foto's. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Verdwenen werelden / tekst en ill. John Howe
Auteur
John Howe
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Lost worlds
Édition
1
Éditeur
Mechelen: Baeckens Books, 2009
95 p. : ill.
ISBN
9789078345244 (hardback)

Commentaires

De titel Verdwenen werelden doet meteen denken aan het verhaal van het geheimzinnige eiland Atlantis, dat ons via Plato bereikte. Atlantis zou volgens de overlevering door de woede van Poseidon in een vloedgolf zijn ondergegaan en een illustratie over de volle twee pagina's brengt deze dramatische gebeurtenis in beeld.
In het inleidende hoofdstuk 'De jacht op eenhoorns' geeft John Howe, de samensteller van het boek, aan dat er twee soorten verdwenen werelden zijn: werelden, steden of landstroken die wel degelijk bestaan hebben maar in de loop van de tijd door vaak zeer uiteenlopende omstandigheden verlaten, geruïneerd en vergeten zijn en werelden die ontsproten zijn aan de drang om het mysteries te verklaren en zin te geven aan het bestaan.
Behalve Atlantis komen er in het boek nog 23 verdwenen werelden voor. Babylon, Troje, Persepolis en Camelot klinken bekend in de oren, maar Cibola, Mohenjo-Daro, het rijk van priester Johannes of de holle aarde doen niet of nauwelijks…Lire la suite
Beschrijvingen en illustraties over 24 niet meer bestaande werelden. Het betreft een mengeling van historische en mythologische werelden. Historische werelden zijn bijvoorbeeld Babylon, Pompeii en Persepolis. Mythologische werelden die worden beschreven zijn onder andere Atlantis, Asgard en Shambhala. Woordgebruik en zinsbouw zijn niet eenvoudig, er wordt veel gevraagd van de jonge lezer. Er is een korte verklarende woordenlijst, maar niet alle woorden worden verklaard (bv. menagerie). Het taalgebruik is vrij volwassen. De technische en inhoudelijk leesbaarheid lijkt meer afgestemd op jongeren dan op kinderen (de Engelse uitgever noemt als doelgroep negen tot en met twaalf jaar). Daarnaast wordt nogal wat voorkennis verondersteld. De sfeervolle illustraties van de illustrator van ondermeer werken van Tolkien zijn eerder geschilderd dan getekend, zij zijn vaak paginagroot en lopen soms door over twee pagina's. Andere illustraties als tekeningen en foto’s ondersteunen de inhoud. Achteri…Lire la suite

À propos de John Howe

John Franklin Howe, né le 21 août 1957 à Vancouver, est un illustrateur canadien célèbre pour son travail sur l'univers du Seigneur des anneaux.

Biographie

John Howe est né à Vancouver au Canada et a passé son enfance dans une ferme à Keremeos (Colombie-Britannique) avec ses parents et son frère. Il s'installe ensuite en Europe et vit depuis 1987 à Neuchâtel en Suisse. John Howe et son épouse Fataneh, également illustratrice, ont un fils prénommé Dana.

C’est en 1977, lorsqu’il avait vingt ans, qu’il a gagné la France et plus précisément Strasbourg. Formé à l'École supérieure des arts décoratifs de Strasbourg, il affectionne le monde du fantastique et du Moyen Âge. Les années passées à Strasbourg lui ont permis de se construire un bagage d’images. C’est en explorant les musées, les livres, l’architecture et les sculptures exce…En lire plus sur Wikipedia