Livre
Néerlandais

Het protest

John Grisham (auteur), Jolanda Te Lindert (traducteur)
Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Genre:
Bij zijn strijd tegen een rondweg om de stad ontdekt Theo (13), zoon van advocaten, corruptie. Ook neemt hij het op voor een ontslagen leraar.
Titre
Het protest
Auteur
John Grisham
Traducteur
Jolanda Te Lindert
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The activist
Édition
2
Éditeur
Utrecht: Bruna, 2013
245 p.
ISBN
9789400500921 (hardback)

Commentaires

Het protest is het vierde deel in de serie jeugdthrillers van John Grisham. De vroeg volwassen, veertienjarige Theo Boone krijgt deze keer te maken met een politiek probleem. De stad Strattenburg wil dwars door een natuurgebied een dure ringweg aanleggen die bovendien vlak langs een basisschool zal lopen, ten koste van de gezondheid van veel kinderen. In eerste instantie wil Theo zich niet met de zaak bemoeien, ook niet als een vriendje zijn hulp vraagt om de onteigening van zijn familie te voorkomen. Toch wordt hij het probleem ingezogen. Zijn hond Judge wordt aangevallen door werklui van de ringweg en daarna besluit hij om alles te doen om de aanleg tegen te houden. Doordat hij dit aan een lokale journalist vertelt, wordt hij opeens de kinderwoordvoerder van het protest tegen de ringweg. 
Het onderwerp is erg volwassen en Grisham blijft moeite hebben om echt vanuit het perspectief van een kind te schrijven. Zo vraagt Theo zich herhaaldelijk af waarom hij zich met zo’n vo…Lire la suite
Vierde deel uit de serie 'Kid Lawyer' over de 13-jarige advocatenzoon Theodore Boone. In dit deel wordt niet teruggekomen op de moordzaak rond Pete Duffy uit de drie vorige delen, maar concentreert Grisham zich op de strijd tegen onrecht die Theo voert. De oorspronkelijke titel, 'The activist', dekt de lading daarom beter. Het betreft uiteenlopende zaken als het ontslag van een leerkracht op school en de corruptie die Theo ontdekt bij zijn strijd tegen een rondweg om de stad. Net als in de voorgaande delen maakt ook dit verhaal de rechtspraak begrijpelijk voor jongeren. Het taalgebruik is eenvoudig en eenvormig. De vertaalster heeft soms wel erg letterlijk vertaald. De tekst op het omslag geeft aan dat er meer ‘geweld’ in het boek voorkomt dan in de vorige delen. Technisch en inhoudelijk (advocatentaal wordt goed uitgelegd) goed te lezen vanaf ca. 12 jaar (het zal de een nieuwe generatie fans voor de bekende misdaadauteur Grisham opleveren) en waarschijnlijk ook voor volwassenen fans …Lire la suite

À propos de John Grisham

John Grisham, né le 8 février 1955 à Jonesboro, dans l'Arkansas, est un écrivain américain, auteur de plusieurs romans policiers qui appartiennent au sous-genre du roman judiciaire, de récits qui décrivent le Sud rural des États-Unis et d'ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Il est surtout connu pour ses romans qui ont été portés à l'écran, notamment La Firme (avec Tom Cruise et Gene Hackman), L'Affaire Pélican (avec Julia Roberts), L'Idéaliste (de Francis Ford Coppola, avec Claire Danes et Matt Damon), Le Client (avec Susan Sarandon et Tommy Lee Jones), Le Droit de tuer ? (avec Matthew McConaughey et Samuel L. Jackson) ou encore Le Maître du jeu (avec Dustin Hoffman et Gene Hackman).

Biographie

Ses parents sont de modestes baptistes ayant eu cinq enfants, John étant le de…En lire plus sur Wikipedia