In 1952 kan een jonge vrouw in Ierland geen werk vinden en emigreert, net als veel andere jonge Ieren in die tijd, naar Amerika, waar een baan voor haar is geregeld bij een warenhuis.
Titre
Brooklyn
Directeur
John Crowley 1969-
Antécédent bibliographique
Colm Tóibín
Compositeur
Michael Brook
Acteur
Saoirse Ronan Domhnall Gleeson Emory Cohen Jim Broadbent Julie Walters
Langue
Anglais
Éditeur
Twentieth Century Fox Home Entertainment, © 2016
1 dvd-video
Date d'enregistrement
2015
Durée
ca. 101 min.
Note
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels
EAN
8712626063230

Commentaires

Romantisch drama van John Crowley (Intermission; Boy A), gebaseerd op de roman* van Colm Tóibín met in de hoofdrol Saoirse Ronan. Het verhaal speelt begin jaren 1950. Eilis Lacey is een vrouw van begin twintig die met haar moeder en zus in een stadje in Zuidoost-Ierland woont. Vast werk heeft ze niet. Haar zus regelt dat ze via een Ierse priester in Brooklyn een baantje in een warenhuis en een plaats in een pension krijgt. Ze bloeit op, leert in de avonden voor boekhouder, maar uiteindelijk moet ze kiezen tussen een leven in de VS en in Ierland en tussen twee liefdes. Floortje Smit (Volkskrant 17-3-'16) ziet 'migratie-light', 'mooifilmerij' en noemt de film 'keurig en braaf', maar ook 'Het is wederom Ronan die het dunne, soapie-achtige materiaal vleugels weet te geven, die diepgang geeft waar het anders niet was geweest.' Zij geeft 3 sterren. Genomineerd voor drie Oscars en een Golden Globe.

À propos de John Crowley

CC BY-SA 3.0 - Image by Smdl - Stephane Mace de Lepinay

John Crowley est un réalisateur irlandais né le 19 août 1969 à Cork en Irlande.

Biographie

Filmographie

  • 2002 : Come and Go (téléfilm court)
  • 2003 : Intermission
  • 2007 : Celebration (téléfilm)
  • 2007 : Boy A
  • 2009 : Is Anybody There?
  • 2013 : Closed Circuit
  • 2015 : Brooklyn
  • 2019 : Le Chardonneret (The Goldfinch)

Prix

  • British Academy Television Awards 2008 du meilleur réalisateur pour Boy A.
  • Prix du Jury œcuménique au Festival de Berlin 2008 pour Boy A.
  • Hitchcock d'or et Prix du public au Festival du film britannique de Dinard pour Boy A.
  • 69e cérémonie des British Academy Film Awards :…En lire plus sur Wikipedia