Journalistiek onderzoek naar de grootscheepse, frauduleuze praktijken van Elizabeth Holmes, die in Silicon Valley met haar 'revolutionaire apparatuur' voor bloedonderzoek de medische wereld wist te bedriegen en grote bedragen binnenhaalde van investeerders.
Sujet
Fraude
Titre
Bloedfraude
Auteur
John Carreyrou
Traducteur
Bill Oostendorp Joost van der Meer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Bad blood
Éditeur
Amsterdam: Xander, 2018
416 p.
ISBN
9789401609852 (paperback)

Commentaires

Dit boek is het resultaat van een volhardend journalistiek onderzoek naar de handel en wandel van Elizabeth Holmes, die op haar negentiende in Silicon Valley een start-up begon om haar revolutionaire idee over bloedonderzoek uit te werken en in de markt te zetten. Een druppel bloed zou genoeg zijn om alle mogelijke afwijkingen aan te tonen. En dat bij de patiënten thuis. Ze haalde grote bedragen binnen van investeerders en sloot contracten met grote bedrijven. Maar alles bleek gebaseerd op leugens, bedrog en nooit waargemaakte verwachtingen. Holmes bleek een persoon met aan borderline grenzende karaktertrekken: iedereen die haar in de weg stond, bekritiseerde of de verkeerde vragen stelde, werd ontslagen. Anderen vertrouwden het niet lang en namen zelf ontslag. Het onderzoek van de schrijver bracht haar ten val. De lezer blijft zich verbazen en zich afvragen hoe dit alles mogelijk was. Het is een verslag dat leest als een spannende thriller. Aan een verfilming wordt gewerkt. Bevat een…Lire la suite

À propos de John Carreyrou

John Carreyrou est un journaliste franco-américain. Collaborateur du Wall Street Journal de 1999 à 2019, il est notamment connu pour avoir révélé au public, en octobre 2015, le scandale autour de la société américaine Theranos,. Il a reçu deux prix Pulitzer.

Biographie

Fils du journaliste français Gérard Carreyrou, il a grandi en France. Il a fait ses études à l'université Duke.

Ouvrages

  • Bad Blood (en), 2018

Notes et références

Liens externes