Livre
Néerlandais

Vrij : de rechten van de mens voor alle kinderen

John Burningham (dessinateur), Niki Daly (dessinateur), Korky Paul (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
De rechten van de mens, waaraan elk land zich moet houden, zijn uitgebeeld in paginagrote illustraties. Met illustraties van verschillende tekenaars in diverse technieken. Vanaf ca. 5 tot 12 jaar.
Titre
Vrij : de rechten van de mens voor alle kinderen / geïll. door John Burningham, Niki Daly, Korky Paul ... [et al.]
Dessinateur
John Burningham Niki Daly Korky Paul
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
We are all born free
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2008
[68] p. : ill.
ISBN
9789047760337

Commentaires

Zestig jaar geleden werd de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens ondertekend. Naar aanleiding daarvan nodigde Amnesty International illustratoren van over de hele wereld uit om een tekening te maken bij elk van de dertig artikelen. Dit resulteerde in een prachtig vormgegeven prentenboek in een groot formaat.
Het is interessant om te zien hoe divers de tekenaars de opdracht hebben uitgewerkt. De openingstekening, bij de eerste twee artikelen, is van John Burningham. De tekst luidt: "We zijn allemaal vrij geboren / met onze eigen gedachten en ideeën. / We zouden gelijk behandeld moeten worden. // Deze rechten zijn van ons allemaal, / hoe verschillend we ook zijn." Op de tekening is een groepje kinderen te zien dat op een trampoline springt en zeker voldoet aan de omschrijving 'verschillend'. De volgende dubbele bladzijde toont een park vol spelende kinderen. Midden in dit "Vrijheidspark" staat een standbeeld van Nelson Mandela, "Onze held". Deze tekening van de Zuid-Afri…Lire la suite
In dit zeer aantrekkelijk uitgevoerde boek staan de rechten van de mens voor alle kinderen centraal. De inleiding is geschreven door Jan Jaap van der Wal, onder meer cabaretier en stand-upcomedian. Op twee naast elkaar liggende bladzijdes is steeds, in afwisselende speelse lettertypes/typografie, een recht beschreven. Daarbij zijn bijzondere, gekleurde illustraties in allerlei technieken opgenomen van maar liefst 28 bekende internationale illustratoren van kinderboeken, waaronder John Burningham, Nicholas Allen, Jane Ray en Piet Grobler. Er hebben geen Nederlandse illustratoren aan meegewerkt. Deze afwisselende, kleurrijke uitbeeldingen in combinatie met een zo actueel thema als de kinderrechten zorgt voor een verbluffend mooi kijk- en nadenkboek. Achterin staan de artikelen nogmaals genoemd in voor kinderen begrijpelijke taal. Tevens is van de illustratoren een korte biografie, voorzien van een kleine kleurenfoto opgenomen. Op het vrolijke lichtblauwe omslag van dit kunstwerkje zweve…Lire la suite

À propos de John Burningham

John Burningham (né le 27 avril 1936 à Farnham (Surrey) et mort le 4 janvier 2019 à Londres) est un auteur et illustrateur britannique de littérature jeunesse.

Biographie

John Burningham a passé cinq ans dans l'école libertaire de Summerhill. Il témoigne de son expérience dans cette école et de ce qu'elle lui a apporté dans le documentaire Les enfants de Summerhill de Bernard Kleindienst en 1997.

Il étudie ensuite le graphisme à la Central School of Art and Design de Londres.

Il a été lauréat de la médaille Kate Greenaway, qui récompense un illustrateur anglais de livres jeunesse, à deux reprises :

- pour son premier ouvrage Borka: The Adventures of a Goose With No Feathers (traduit en français sous le titre …En lire plus sur Wikipedia