Gaius

Gaius
Commentaires
Bloed, sperma en wijn
Gaius speelt zich af in het jaar 66 in een Romeinse villa in Aginahamma (Ename nabij Oudenaarde). Vlaamse romans gesitueerd in de Romeinse tijd zijn schaars. Bejegening van Christus van Gerard Walschap komt nog het dichtst in de buurt. Net als in Gaius komen fictieve personages er in contact met Jezus.
Gaius groeide op in Sepphoris, waar hij met Jezus (Jesjoea) dezelfde prostituee (Maria Ana) deelt in het plaatselijke bordeel. Gaius heeft niet veel op met de ideeën van 'de koning van de vissenaanbidders'. "Er liepen veel beunhazen rond in die dagen, maar zijn pedante, meisjesachtige stem, die ik geregeld hoorde in het bordeel, klonk boven alle andere uit." Toch neemt hij na de dood van Jesjoea een stuk van het kruis mee als een soort talisman.
Gaius wordt door keizer Nero naar Rome gesommeerd. Hij wordt benoemd tot toneelmeester aan het decadente keizerlijke hof. Zijn mentor is Seneca en ook Petronius (van Satyricon) is een van zijn collega's. Hij is bedreven in het b…Lire la suite
Ach, wat een tijden, wat een zeden!
Eerste eeuw na Christus. De theatertechnicus Gaius vlucht Rome uit. Hij zoekt een onderkomen in 'het land van de koude boeren', het latere België. Daar woont een bevriende wapenhandelaar met de weinig subtiele naam Crapularius.
Crapularius bezit in Aginahamma (Ename, Oost-Vlaanderen) een villa waar hij een luxeleventje leidt. Hij stoeit er met zijn minderjarige seksslaafjes en zijn twee berenwelpen. Hij neemt baden in stront en vreet zich een ongeluk. En hij spoort Gaius aan om hem te vertellen wat hem overkomen is, ondertussen publiekelijk 'zijn darmen luchtend'.
Gaius' problemen begonnen met een uitnodiging van keizer Nero. Die wilde hem per direct in Rome zien, maar de missive vermeldde niet waarom. Is Gaius' relatie met een christelijke prostituee de keizer ter ore gekomen? De 'vissenaanbidders' (de christenen) zijn een ongewenste sekte. Dat kan fout uitpakken.
In veel romans zouden de gebeurtenissen in het heden niet meer zijn dan een kader voor Gaius' verhaa…Lire la suite
Gaius
Met 'Gaius' schreef de Vlaamse auteur Johan De Boose een filosofische schelmenroman die schuurt en schittert, en de lezer onderdompelt in somptueus proza. De ambitieuze roman leest als een platonische discussie tussen twee vrienden, Gaius en Crapularius, over vriendschap, liefde en lot. 'Laboreus, onereus, perpetuum kut', klinkt het.
In het Gallië van de eerste eeuw na Christus stond Aginahamma - het huidige Oost-Vlaamse Ename - bekend als de 'oksel van Rome' of het 'land van de koude boeren'. Daar vindt Gaius onderdak in de luxueuze villa van de dubieuze wapenhandelaar Crapularius. Gaius is Rome ontvlucht, waar hij voor de illustere keizer Nero 'mors ex machina's' ontwierp. De Romeinen gebruikten die toestellen om opstandige christenen - door Gaius bestempeld als 'de bende van de ongewassen voeten' en 'vissenaanbidders' - te folteren.
Crapularius verpersoonlijkt het decadente Rome en brengt zijn oude dag vretend, zuipend en neukend door, omringd door schandknapen en …Lire la suite
Gaius ***
We schrijven, als ik goed reken, het jaar 68 821 ab urbe condita. Titelpersonage Gaius, een toneelmeester uit Natzrat ofte Nazareth, gespecialiseerd in deus ex machinas, vertelt zijn vriend Crapularius, wapenhandelaar in goeden doen in Aginahamma, het huidige Ename bij Oudenaarde, hoe hij door keizer Nero ontboden werd om inspiciënt te worden van diens privétheater. En hoe hij ten slotte aan de keizer en uit Rome wist te ontsnappen. Net zoals bij Jan van Aken (zie Knack Focus nr. 12 over diens meesterlijke historische roman De Afvallige), en al even onsamenvatbaar, staat een en ander garant voor een wonderlijk Durcheinander van avontuurlijke reizen (compleet met schipbreuk en passages in Pergamon, Athene en Delphi) en complotten (én bespiegelingen over kunst en moraal), tegen de achtergrond van het opkomende christendom en de eindtijdverwachting die in dat verband om zich heen grijpt. De Boose betoont zich een onderhoudend en bepaald niet schraal formulerend, af en toe wat wijdlo…Lire la suite