Commentaires

Doordat Vianne een brief ontvangt uit Lansquenet-sous-Tannes besluit ze terug te keren naar het dorp dat ze jaren geleden achterliet. Samen met haar dochters, Anouk en Rosette, laat ze Parijs en haar man, Roux, voor enkele dagen achter zich. Dat is althans het oorspronkelijke plan, maar al snel kan Vianne het niet laten om zich weer ten volle met de dorpsproblematiek te moeien. Nog vooraleer haar eerste dag erop zit, is ze volledig op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Er lijkt in het dorp veel veranderd te zijn en de algemene opinie is dat Inès Bencharki, een alleenstaande moeder, hiervoor verantwoordelijk is.
Uiteraard prikkelt deze mysterieuze, gesluierde moslima Viannes nieuwsgierigheid. Voor haar is het duidelijk dat ze veel overeenkomsten vertoont met Inès, die — toeval of niet —haar intrek nam in Viannes vroegere woning, tot er brand uitbrak. Ze probeert met haar zelfgemaakte chocolade de afstandelijke Inès te vermurwen, maar dat loopt niet van een leien dakje.
Lire la suite
Vianne Rocher woont met haar man en dochters (15 en 8 jaar) op een woonboot in Parijs. Ze krijgt een cryptische brief doorgestuurd van een oude vriendin die acht jaar eerder overleed. Die vraagt haar te gaan naar het dorpje Lansquenet waar Vianne destijds een chocolaterie had. Ze reist af met haar dochters en raakt verstrikt in de geheimen van het dorp dat een conservatieve helft heeft en een multiculturele. De moslimgemeenschap is zo gesloten dat het moeilijk is om achter waarheden te komen. Vianne en dorpspastoor Reynaud (die beschuldigd wordt van brandstichting) zijn wisselend de ik-figuur in dit verhaal dat zich afspeelt tijdens de ramadan in augustus 2010. Een boeiend boek over onverdraagzaamheid, vreemdelingenhaat, maar met een zoete geur van perziken (Chinees symbool voor eeuwig leven) en een portie magie in de strijd tegen immoreel gedrag. De roman is het zelfstandig te lezen derde deel van een trilogie. Deel 1 'Chocolat' werd verfilmd met o.a. Juliette Binoche, Judi Dench en …Lire la suite

À propos de Joanne Harris

Joanne Michèle Sylvie Harris, née le 3 juillet 1964 à Barnsley dans le Yorkshire, est une romancière britannique.

Née d'un père anglais et d'une mère française, elle explore dans ses romans avec finesse et d'un style alerte les thèmes du folklore, des racines familiales, de la magie et de la gastronomie. Son roman Chocolat a connu un grand succès et a fait l'objet d'une adaptation cinématographique sous le titre Le Chocolat, avec Johnny Depp et Juliette Binoche.

Œuvres

Série Chocolat

  1. Chocolat, Quai Voltaire, 2000 ((en) Chocolat En lire plus sur Wikipedia