Livre
Néerlandais

De lessen van Loki

Joanne Harris (auteur), Renée Vink (traducteur)
De god Loki, een vindingrijke bedrieger, beraamt plannen om de goden van Asgard ten val te brengen, maar wordt een pion in de handen van machtige tegenstanders van het godenrijk.
Titre
De lessen van Loki
Auteur
Joanne Harris
Traducteur
Renée Vink
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The gospel of Loki
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2014
335 p.
ISBN
9789024563814 (paperback)

Commentaires

Van Joanne Harris is reeds langer bekend dat ze een kundig en fantasierijk auteur is. Haar derde roman, Chocolat, bijvoorbeeld, is een heerlijke vertelling over vriendschap, magie, eigenwaarde, en chocolade, uiteraard. Met De lessen van Loki waagt ze zich aan haar eigen versie van de Noorse mythologie.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Loki, de schelm onder de Noorse goden, en begint vanaf zijn wording tot god en Odins bloedbroeder tot op het moment dat Chaos zegeviert over Orde (in de mythologie heet dit moment Ragnarok, in moderne bewoordingen heet dit dramatisch ‘het einde van de wereld’). Het spreekt voor zich dat de versie die Loki vertelt over de gebeurtenissen helemaal niet objectief is. Zo klaagt hij steen en been over hoe alle andere goden hem als een lastpak en als een onvolwaardig lid van het godendom beschouwen.  Maar tegelijkertijd draait hij er zijn hand niet voor om om de andere goden in de nesten te werken om er zo zelf bij te…Lire la suite
Het boek opent en sluit met het Orakel dat Ragnarok, de ondergang van het mythische Noorse godenrijk Asgard, voorspelt. Loki, de valse god, is de verteller van het verhaal van – wat hij noemt – de niet Officieel Goedgekeurde Versie. In zijn lessen doorloopt Loki, de ultieme bedrieger, zijn levensverhaal. Hoe hij door de onderwereld van Chaos werd gerekruteerd en in opdracht van zijn meester Odin een reeks dubieuze opdrachten uitvoerde, die hem veel faam brachten, maar die hem ook tot paria maakten, tot en met zijn uiteindelijke verraad. Het verhaal geeft een verrassende blik op de Noorse mythologie. Joanne Harris (1964), bekend van de Oscargenomineerde verfilming van haar boek 'Chocolat' (1999) met Juliette Binoche en Johnny Depp, schreef reeds vele romans met mystieke ondertoon. 'De lessen van Loki' komt qua thematiek overeen met haar 'Rune'-serie ('Runenvuur', 2012, en 'Vuurvolk', 2007). Normale druk.

À propos de Joanne Harris

Joanne Michèle Sylvie Harris, née le 3 juillet 1964 à Barnsley dans le Yorkshire, est une romancière britannique.

Née d'un père anglais et d'une mère française, elle explore dans ses romans avec finesse et d'un style alerte les thèmes du folklore, des racines familiales, de la magie et de la gastronomie. Son roman Chocolat a connu un grand succès et a fait l'objet d'une adaptation cinématographique sous le titre Le Chocolat, avec Johnny Depp et Juliette Binoche.

Œuvres

Trilogie Chocolat

  1. Chocolat, Quai Voltaire, 2000 ((en) Chocolat, 1999)
  2. Le Rocher de Montmar…En lire plus sur Wikipedia