Livre
Néerlandais

Raban, de held

Joachim Masannek (auteur), Jan Birck (dessinateur)
Rabans team wordt door zijn schuld geen herfstkampioen. Raban (ik-figuur) gaat op zoek naar het voetbalorakel om advies te vragen. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Voetbal
Niveau de lecture
AVI 8, AVI M6
Titre
Raban, de held / Joachim Masannek ; met tek. van Jan Birck
Auteur
Joachim Masannek
Dessinateur
Jan Birck
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Raban der Held
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2006
109 p. : ill
ISBN
90-216-1950-4

Commentaires

Van de Duitse reeks De wilde voetbalbende zijn al zeven delen naar het Nederlands vertaald. In Duitsland was en is de reeks ontzettend populair en werden er ook al enkele speelfilms opgenomen. In het Nederlandse taalgebied lijkt het toch wat minder storm te lopen. De eerste speelfilm kwam in de herfst van 2006 in Nederland uit, maar haalde niet eens de bioscopen in Vlaanderen. Bij het vertalen werd er voor gekozen om heel wat van de Duitse setting naar Nederland over te brengen. De Duitse voetbalgrootheden werden Nederlanders, Duitse voetbalploegen werden door Nederlandse ploegen vervangen enz. Misschien wel leuk voor de lezers uit Nederland, maar nauwelijks aantrekkelijker voor Vlaamse voetbalfans. Je kan je dan ook afvragen of men de serie niet beter in zijn originele Duitse setting had gelaten. Maar mede omdat het lezers- en kijkerspubliek vrij jong wordt ingeschat, tussen 6 en 10 jaar, bracht men ook de film in Nederland in een nagesynchroniseerde versie uit.


In …Lire la suite
Zesde deel uit de serie 'De Wilde Voetbalbende'* waarin Raban de hoofdrol speelt. Hij is de schlemiel als hij door twee kardinale blunders ervoor zorgt dat zijn team geen herfstkampioen wordt. Gelukkig vindt hij troost bij zijn trainer die hem wijst op een bijeenkomst van bekende voetbalgeesten (EK van '88). Als laatste redmiddel om weer bij het team te behoren, sluipt Raban op oudejaarsnacht het stadion binnen. In de ik-vorm geschreven verhaal in stoere en vindingrijke taal ('driemaal geoliede uilenkak', 'alle apenscheten') die vanwege het veelvuldige gebruik ervan aan spankracht verliest. De schrijfwijze, het woordgebruik en de complexiteit rondom het spiegelbeeld van Raban (als een soort alter ego) vragen een meer ontwikkelde leesvaardigheid. Knotsgekke situaties en verstilde eenzaamheid/onzekerheid wisselen elkaar in rap tempo af. De in grijstinten uitgevoerde karikaturale illustraties zijn talrijk en sluiten goed aan bij de tekst. Seriematig uiterlijk. Inmiddels is er een bioscoo…Lire la suite

À propos de Joachim Masannek

CC BY 3.0 de - Image by weigandwood

Joachim Masannek est un auteur de livres pour enfants. Il est né le 1er septembre 1960 à Bockum-Hövel. Il a eu du succès avec ses livres Die Wilden Fußballkerle.

Vie

Après ses études d’allemand et de philosophie, Masannek était à la Hochschule für Fernsehen und Film München. En mars 2002, il a publié son premier livre Die Wilden Kerle. Après, il a écrit encore 13 autres livres de cette série de livres et d’autres livres, par exemple Honky Tonk Pirates et Wildernacht.

Masannek est le réalisateur des 5 films Die Wilden Kerle. Il est le père des acteurs Marlon Wessel et Leon Wessel-Masanek.

Liens externes

Suggestions