Livre
Néerlandais
In de roerige jaren dertig en veertig groeit een bedeesd meisje uit tot een sterke vrouw.
Extra subject
AUT
Titre
Refrein van de honger
Auteur
J.M.G. Le Clézio
Traducteur
Maria Noordman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Ritournelle de la faim
Édition
1
Éditeur
Breda: De Geus, 2012
184 p.
ISBN
9789044520538 (hardback)

Commentaires

In 2008, hetzelfde jaar waarin J.M.G. Le Clézio bekend werd bij het grote publiek als winnaar van de Nobelprijs, verscheen Refrein van de honger. De dubbele Frans-Mauritiaanse nationaliteit van de auteur drukt een duidelijke stempel op het werk, dat mede daardoor een unieke positie binnen het brede veld van de Franstalige letteren bekleedt.
Refrein van de honger vertelt het verhaal van een Frans-Mauritiaanse familie in het Parijs van de late jaren 1930. De oorlog is alomtegenwoordig. De manier waarop die in beeld wordt gebracht is interessant om drie redenen. Ten eerste is het hoofdpersonage een kind: Ethel, een alter ego van de moeder van de auteur, aan wie dit boek ook is opgedragen. Le Clézio slaagt erin de onbevangen en daardoor des te meer onthutsende blik van het kind over de dreigende toekomst in woorden te gieten, een beetje zoals Spielberg het rode meisje in Schindler's List visueel centraal stelde in zijn schets van de oorlog.
Dat het verhaal zij…Lire la suite
Het gaat er in die woelige jaren '30 soms heftig aan toe, daar in de zondagse salon van de familie Brun, waar rond vader Alexander, een ontrouwe flierefluiter en een financieel onbenul, oubollig vermaak of fascistoïde en antisemitische kretologie opgeld doen. Een confronterende leerschool voor dochtertje Ethel, een romanfiguur gestileerd naar de moeder van de schrijver (Nice, 1940; Nobelprijs voor Literatuur 2008), dat met oudoom Soliman en haar idool Xenia, een verarmde Russische refugiée, nog wel paradijselijke dromen kan koesteren in een sfeervol Parijs, maar gaandeweg toch ontnuchterende tegenslagen te incasseren krijgt. De schatkist van de jeugd sluit zich! De karige oorlogsjaren in Zuid-Frankrijk bezegelen het verval van het gezin definitief. Sterke dochter Ethel, inmiddels volwassen, hongerend naar het leven, heeft dan overigens allang trefzeker de regie overgenomen. Evenals eerder in zijn roman 'Omwentelingen' is hier het familiale heden, een sterk ingekleurde beleving van de …Lire la suite

À propos de J.M.G. Le Clézio

GFDL 1.2 - Image by Prolineserver (talk)

Jean-Marie Gustave Le Clézio, plus connu sous la signature de: J.M.G. Le Clézio, né le 13 avril 1940 à Nice, est un écrivain de langue française, comme il se définit lui-même,. De nationalités française et britannique, il est fortement imprégné par la culture mauricienne et bretonne de sa famille.

Il connaît très vite le succès avec son premier roman publié, Le Procès-verbal (1963). Jusqu’au milieu des années 1970, son œuvre littéraire porte la marque des recherches formelles du Nouveau Roman. Par la suite, influencé par ses origines familiales, par ses incessants voyages et par son goût marqué pour les cultures amérindiennes, Le Clézio publie des romans qui font une large part à l'onirisme et au mythe (Désert et Le Chercheur d’or), ainsi que des livres à dominante plus personnelle, autobiographique ou familiale…En lire plus sur Wikipedia