Livre
Néerlandais
Als een 60-jarige man bij een verkeersongeval een been verliest, verzinkt hij in een diepe apathie.
Titre
Langzame man
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Slow man
Éditeur
Amsterdam: Cossee, 2007
285 p.
ISBN
9789059360730

Commentaires

Met Langzame man heeft uitgeverij Cossee een heerlijke primeur: de Nederlandstalige versie van J.M. Coetzee's nieuwe roman verschijnt nog voor de oorspronkelijk Engelstalige versie Slow man in de winkelrekken komt te liggen. Het is een verrassende Coetzee, met het ogenschijnlijk frivool verhaal over een zestiger die in een auto-ongeval een been verliest en zich nadien zo goed en kwaad als maar kan, weer moet aanpassen aan het normale leven. Maar wat kan nog normaal worden genoemd in zo'n omstandigheden?

"De klap komt van rechts, hard en verrassend en pijnlijk, als een stroomstoot en tilt hem van de fiets." Langzame man opent met een directe en gedetailleerde beschrijving van het ongeluk waarin Paul Rayment, ex-fotograaf, gescheiden en kinderloos, betrokken raakt. Een beschrijving waarin meteen ook de gedachten die op dat moment in hem opkomen, worden meegegeven: hoe hij zal neerkomen op het beton, daar gaat het hem om. Hij komt niet soepel neer als een kat,…Lire la suite
Nobelprijswinnaar Coetzee schreef met 'Langzame man' een schijnbaar eenvoudige en bijna luchtige roman. Het verhaal van de 60-jarige hoofdpersoon die bij een ongeluk een been verliest en daarna geconfronteerd wordt met vragen over zijn toekomst, zijn liefdesleven en de zin van zijn bestaan, lijkt simpel. Maar Coetzee bouwt een meesterlijk web van personages en drijfveren, en speelt een subtiel spel met de rol van de schrijver. Zijn befaamde personage Elisabeth Costello uit de gelijknamige roman komt in dit boek als alter ego van de schrijver ingrijpen in het leven van de hoofdpersoon. Zelden was een uitermate ernstig boek zo humoristisch en niet dikwijls worden complexe problemen zo helder verbeeld. Coetzee maakt inzichtelijk hoe centraal het begrip 'keuze' staat in ieders leven. Hij heeft geen oplossingen, maar weet de problematiek zo centraal te stellen dat de lezer geneigd is veel gemaakte keuzes opnieuw te overwegen. Een briljant boek. Kleine druk.

À propos de J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Image by Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

J. M. Coetzee (Coetzee se prononce [kutˈsiə] en afrikaans moderne, mais Coetzee lui-même prononce [kutˈseː]. La BBC  préconise la prononciation [kʊtˈsiː] en anglais en se basant sur la prononciation de l'auteur.), de son nom complet John Maxwell Coetzee, est un romancier et professeur en littérature australien, d'origine sud-africain, et d'expression anglaise, né le 9 février 1940 au Cap en Afrique du Sud. Il est lauréat de nombreux prix littéraires de premier ordre dont le prix Nobel de littérature en 2003. Marquée par le thème de l'ambiguïté, la violence et la servitude, son œuvre juxtapose réalité politique et allégorie afin d'explorer les phobies et les névroses de l'individu, à la fois victime et complice d'un système corrompu qui anéantit son langage,.

Biographie

Coetzee naît au Cap dan…En lire plus sur Wikipedia