Livre
Néerlandais
Autobiografisch getint relaas over een blanke jongen die opgroeit in de Zuid-Afrikaanse provincie in de jaren veertig en vijftig.
Titre
Jongensjaren
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Traducteur
Peter Bergsma
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Boyhood
Éditeur
Amsterdam: Cossee, 2005
185 p.
ISBN
90-5936-072-9 9789059360723 (hardback)

Commentaires

De Kaapse hoogleraar literatuurwetenschap Coetzee (1940, Nobelprijs voor literatuur 2003) is een binnen en buiten Zuid-Afrika veelgelezen en -geprezen schrijver. Eerder verschenen van hem o.a. 'Foe', 'In het hart van het land' en 'Schemerlanden'. Sommige boeken werden verfilmd. Dit boek is een autobiografische terugblik op Coetzees jeugdjaren. Het beschrijft vanuit het perspectief van een opgroeiende jongen de confrontatie met een ontluikende seksualiteit, de beginnende bewustwording van het fenomeen apartheid, en de ontdekking van de betekenis van boeken. Coetzee beschrijft dit alles nuchter en lichtvoetig. De Nederlandse lezer wordt op zeer vanzelfsprekende manier meegenomen naar de binnen- en buitenwereld van de hoofdpersoon. Coetzee schrijft ook filmisch, waardoor het boek zich niet alleen als een ontwikkelingsroman, maar soms ook als een reisboek laat lezen. De vertaling uit het Engels maakt een solide indruk. Gebonden; kleine druk.

À propos de J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Image by Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

J. M. Coetzee (Coetzee se prononce [kutˈsiə] en afrikaans moderne, mais Coetzee lui-même prononce [kutˈseː]. La BBC  préconise la prononciation [kʊtˈsiː] en anglais en se basant sur la prononciation de l'auteur.), de son nom complet John Maxwell Coetzee, est un romancier et professeur en littérature australien, d'origine sud-africain, et d'expression anglaise, né le 9 février 1940 au Cap en Afrique du Sud. Il est lauréat de nombreux prix littéraires de premier ordre dont le prix Nobel de littérature en 2003. Marquée par le thème de l'ambiguïté, la violence et la servitude, son œuvre juxtapose réalité politique et allégorie afin d'explorer les phobies et les névroses de l'individu, à la fois victime et complice d'un système corrompu qui anéantit son langage,.

Biographie

Coetzee naît au Cap dan…En lire plus sur Wikipedia