Livre
Néerlandais

De dood van Jezus : roman

J.M. Coetzee (auteur), Peter Bergsma (traducteur)
De tienjarige David besluit dat hij in een weeshuis gaat wonen; zijn pleegouders Inés en Simón verliezen steeds meer grip op hem.
Titre
De dood van Jezus : roman
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Traducteur
Peter Bergsma
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The death of Jesus
Éditeur
Amsterdam: Cossee, © 2019
220 p.
ISBN
9789059368750 (hardback)

Commentaires

Ontsnapt aan het verhaal

Roman. Verhalen kunnen gevaarlijk zijn: ze kunnen ons denken zo sturen dat we er onze vrijheid en verbeelding bij verliezen. Het hele werk van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee is een waarschuwing tegen het keurslijf waarin we kunnen belanden.

J.M. Coetzees nieuwste boek, De dood van Jezus, is het sluitstuk van een trilogie waarvan ook De kinderjaren van Jezus en De schooldagen van Jezus deel uitmaken.

Strikt genomen kun je dit boek los van de twee andere lezen, maar het helpt als je de aanzet van het verhaal kent. Dat gaat over de kleine David, die als vijfjarige arriveert in een opvangcentrum, waar hij een verblijfsvergunning en een nieuwe naam krijgt, want zijn identiteitspapieren zijn zoek geraakt. Tijdens de lange reis over de oceaan heeft een oudere man, Simón, zich over de jongen ontfermd. Hij treedt in de rest van het verhaal op als een soort voogd of begeleider. Later ontmoet Simón, door wiens ogen de lezer de gebeurtenissen volgt, Inés. Zij wordt Davids adoptiemoeder. Tijd en plaats zijn onbepaald, de taal die gesproken wordt, en die ze als nieuwkomers moeten aanleren, is Spaans, maar dat geeft geen enkele aanwijzing voor waar we ons precies bevinden.

De titels van de boeken v…Lire la suite

Verlossing is aanstaande

J.M. Coetzee sluit zijn Jezustrilogie briljant af. Met Don Quichot in de hand ontpopt hoofdpersoon David zich tot een ware messias, die nog lang zal voortleven.

Zes jaar geleden publiceerde J.M. Coetzee het eerste deel van wat zijn Jezustrilogie zou worden: De kinderjaren van Jezus. De roman beschreef hoe een volwassen man, Simón, en een jongen, David, een zeereis maken en aankomen in een naamloos Zuid-Amerikaans land waar ze Spaans moeten leren spreken. Ze gaan op zoek naar een moederfiguur voor David en vinden die in Inés. Het drietal is duidelijk een variatie op de Heilige Familie.

In De schooldagen van Jezus belandt de inmiddels 7-jarige David op de dansacademie van Estrella, waar hij leert over het verband tussen dansen en de sterren.

Beide boeken zijn doordesemd van filosofische gesprekken, in de eerste plaats tussen Simón en David - waarbij de laatste zijn pleegvader onophoudelijk met socratische vragen confronteert. De dialogen zijn allesbehalve natuurlijk, de personages allerminst levensecht: het is duidelijk dat de romans een allegorische betekenis hebben.

In het slotdeel, De dood van Jez…Lire la suite

Een brutaal genie of toch een kutkind?

BOEKENBAL

Je wordt nooit zachtjes gewiegd door de romans van J.M. Coetzee. Ik geloof dat de vitale oude meester het schunnig zou vinden om zijn lezers een krokant verhaal op te warmen, afgetopt met een lesje dat zich in een krantenkop laat ballen. De Zuid-Afrikaan zou zichzelf verloochenen als hij niet neurotisch zou tasten naar de diepste wortels van de mens, dat vreemde dier dat ontredderd over een blauwe bol loopt. Coetzee is geen schrijver van het compromis. Maar hoever mag een mens precies gaan in radicale eigengereidheid? Die vraag heeft Coetzee de afgelopen jaren onderzocht in zijn Jezus-trilogie. ‘De dood van Jezus’ is het sluitstuk, na ‘De kinderjaren van Jezus’ en ‘De schooldagen van Jezus’. Daarin volgde de schrijver David, een jongen die is komen aanspoelen in een onbenoemd Spaanstalig land, en onder de hoede wordt genomen door Simón, die besluit zijn vader te worden. Simón zoekt vervolgens een vrouw die de moederrol op zich wil n…Lire la suite

De tienjarige David woont bij Simón en Inés. Bij een partijtje voetbal met zijn vrienden ontmoet hij de directeur van een weeshuis, die hem uitnodigt tegen de wezen te komen spelen. David besluit vervolgens in het weeshuis te gaan wonen, omdat hij zich ook een wees voelt en de relatie met zijn pleegouders steeds afstandelijker wordt. David is een uitzonderlijk intelligente jongen die intuïtief weet wat hij wil. Na korte tijd loopt hij een infectie op en komt hij in het ziekenhuis terecht. De artsen staan voor een raadsel en David wordt steeds zieker. Simón en Inés halen hem uit het ziekenhuis, maar dat is zinloos. En ze verliezen steeds meer het contact met hem. Het is fijnzinnig, filosofisch proza, dat geschreven is in een prachtige, poëtische stijl. Als lezer blijf je steeds in de ban van het verhaal. 'De dood van Jezus' is na 'De kinderjaren van Jezus'* en 'De schooldagen van Jezus'** het derde deel van een trilogie, maar is ook afzonderlijk te lezen.

Messias zonder boodschap

Als wereldpremière verschijnt het slotdeel van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee's Jezustrilogie eerst in Nederlandse vertaling. Hans Achterhuis is verrukt over 'De dood van Jezus'.

Filosoof en theoloog Hans Achterhuis (1942) was de eerste Denker des Vaderlands. Hij publiceerde dit jaar 'Coetzee, een filosofisch leesavontuur'.

Deze herfst wachtte ik vol ongeduld op het slotdeel van J.M. Coetzee's Jezustrilogie, 'De dood van Jezus'. En het loonde. Net als de evangeliën getuigt deze roman van een bijna bovenmenselijke inspiratie. Daarnaast is hij ook nog eens buitengewoon spannend. Je wilt als lezer weten hoe het afloopt met de 10-jarige David die - ik liet niet voor niets het begrip 'evangelie', goede boodschap, vallen - beweert dat hij een boodschap voor zijn vrienden heeft, ja misschien zelfs voor de hele mensheid.

Door deze spanning verschilt deze roman van zijn twee voorgangers 'De kinderjaren van Jezus' en 'De schooldagen van Jezus'. Vooral in het eerste boek verloopt het verhaal soms tergend traag. Pas tegen het eind van het tweede deel grijpt Coetzee de lezer bij de lurven om hem in 'De dood van Jezus' niet meer los te laten.

Da…Lire la suite

À propos de J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Image by Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

J. M. Coetzee (Coetzee se prononce [kutˈsiə] en afrikaans moderne, mais Coetzee lui-même prononce [kutˈseː]. La BBC  préconise la prononciation [kʊtˈsiː] en anglais en se basant sur la prononciation de l'auteur.), de son nom complet John Maxwell Coetzee, est un romancier et professeur en littérature australien, d'origine sud-africain, et d'expression anglaise, né le 9 février 1940 au Cap en Afrique du Sud. Il est lauréat de nombreux prix littéraires de premier ordre dont le prix Nobel de littérature en 2003. Marquée par le thème de l'ambiguïté, la violence et la servitude, son œuvre juxtapose réalité politique et allégorie afin d'explorer les phobies et les névroses de l'individu, à la fois victime et complice d'un système corrompu qui anéantit son langage,.

Biographie

Coetzee naît au Cap dan…En lire plus sur Wikipedia