Livre
Néerlandais

De Stem : roman

Een welgesteld echtpaar neemt een Somalische asielzoekster in dienst als oppas, zij blijkt een geweldige stem te hebben en als zij tijdens een talentenshow uitspraken doet over de islam heeft dat grote gevolgen.
Titre
De Stem : roman
Auteur
Jessica Durlacher
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Het Getij, copyright 2020
432 p.
ISBN
9789029541930 (hardback)

Commentaires

Meervoudige angst

Jessica Durlacher schrijft in De stem genadeloos over de teloorgang van een gezinsleven, en probeert daarin ook de lotgevallen van Ayaan Hirsi Ali te verwerken.

In 2004 zond de Nederlandse tv Submission uit, een korte film van Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh over de onderwerping van het vrouwenlichaam aan mannen, in naam van Allah. Hirsi Ali verwierf als Somalische vluchtelinge in 1995 het Nederlanderschap en werd Tweede Kamerlid voor de VVD. Als atheïst en liberaal stelde ze de onderdrukking van vrouwen en de barbaarse traditie van vrouwenbesnijdenis aan de kaak. Twee maanden na de uitzending werd Van Gogh op straat vermoord door een moslimextremist. Hirsi Ali moest onderduiken en werd nog jarenlang beveiligd. De VVD liet haar vallen, en voordat ze als Kamerlid ontslagen zou worden - er viel een kabinet voor - vestigde ze zich in de VS als publiciste, feministe en islamcritica. De smet kleeft voor altijd aan Nederland.

Dat is zeker zo in de ogen van het schrijversechtpaar Leon de Winter en Jessica Durlacher, die zich in 2004 opwierpen als beschermers van Hirsi Ali. Zij hadden, als (klein)kinderen van joodse slachtoffers van d…Lire la suite

Daar klinkt hoop

In de nieuwe roman van Jessica Durlacher, over een Somalische oppas bij een Joods gezin, zijn de dingen niet zo zwart-wit als ze lijken. Vaardig en geduldig drijft Durlacher de situatie op de spits.

Was er een prijs voor de meest omineuze openingsscène, dan won Jessica Durlacher hem met haar nieuwe roman De Stem: het stel Zelda en Bor trouwt in de aanwezigheid van hun kinderen in New York. Op het dak van een wolkenkrabber. Op 11 september. Op honderd meter afstand van de Twin Towers. Waarop ze direct na hun inzegening een vliegtuig zien invliegen. En nog een. Daarna: vluchten, stof, lijken op straat. Een opening als een statement: het is oorlog.

De oorlog is nooit ver weg in het werk van Jessica Durlacher (1961). Haar grootouders stierven in concentratiekampen, haar vader overleefde Auschwitz; het zijn gebeurtenissen die haar romans tekenen, zoals De held, haar laatste, van tien jaar geleden alweer. In die thrillerachtige roman wordt de familie van een Joodse vrouw getart door geweld, bedreigingen en een mysterieus oorlogsverleden. Het boek won de Opzij Literatuurprijs en werd verfilmd met Monic Hendrickx in de hoofdrol.

De Stem is van min of meer hetzelfd…Lire la suite

BOEKENBAL Een boek volgens het boekje

JESSICA DURLACHER De stem

 

 

*****

Een Joods gezin neemt een Somalische moslima in huis als au pair. Amal blijkt een begenadigd zangeres doet mee aan talentenshow ‘De stem’, en zet het hele land op z’n kop wanneer ze bij haar eerste optreden haar abaja afwerpt en een strakke jurk onthult. In toespraken en krantenstukken manifesteert ze zich steeds prominenter als vrijheidsstrijdster voor onderdrukte moslima’s, wat haar op doodsbedreigingen en fatwa’s komt te staan. Voor wie enigszins vertrouwd is met de recente Nederlandse geschiedenis is de verleiding groot om ‘De stem’, Jessica Durlachers vijfde na tien jaar ‘romanstilte’, als een sleutelroman te lezen. Durlacher is goed bevriend met de controversiële islamcritica Ayaan Hirsi Ali en maakte van dichtbij mee hoe zij doodsbedreigingen kreeg en moest onderduiken. Hoeveel van de werkelijke Ali zit in het personage Amal? Welke trekjes van Leon de Winter, Durlachers echtgenoot, zitten in Bor, de &lsq…Lire la suite

De welgestelde Zelda en Bor nemen een Somalische vrouw uit het nabijgelegen asielzoekerscentrum als oppas in dienst, Amal. Ze blijkt slim te zijn en over een geweldige stem te beschikken. Ze krijgt de kans mee te doen aan een talentenshow op televisie. Tijdens de eerste uitzending ontdoet ze zich van haar bedekkende gewaden en doet uitspraken over de islam. Het gebaar brengt gebeurtenissen op gang die Zelda’s leven ondersteboven gooien. Zelda blikt terug op deze periode en de weerslag ervan op haarzelf, haar man en haar kinderen. Durlacher neemt het innerlijk geworstel van Zelda zeer gedetailleerd onder de loep. Daarbij schetst ze een beeld van het Nederland uit de roerige periode rond de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. De roman is geïnspireerd op de periode dat Jessica Durlacher bevriend was met de bedreigde politica Ayaan Hirsi Ali, maar een sleutelroman is het niet. Dit is de eerste roman van Durlacher sinds ‘De held’ (2010). Haar debuutroman ‘Het geweten’ werd meermaals b…Lire la suite

À propos de Jessica Durlacher

CC BY 3.0 - Image by DWDD

Jessica Durlacher, née à Amsterdam (Pays-Bas) le 6 septembre 1961, est une écrivain néerlandaise.

Biographie

Œuvre

  • Het Geweten (1997)
  • De dochter (2000)
  • Op scherp (2001)
  • Nieuwbouw, récits et réflexions (2004)
  • Emoticon (nl) (2004)
  • Schrijvers, nouvelle (2005)
  • Wat gebeurde er met Cathy M? (2007)
  • De held (nl) (2010)
  • Piraten (2013)

Récompenses et distinctions

Jessica Durlache a remporté en 2011 l…En lire plus sur Wikipedia