Livre
Néerlandais
Binnen het gezin van een Hongaarse violiste, die haar carrière ondergeschikt maakt aan man en kind, ontstaan spanningen als het zoontje, in de traditie van haar aristocratische Engelse schoonfamilie, naar kostschool moet.
Extra subject
Zigeuners ; muziek
Titre
Hongaarse dansen
Auteur
Jessica Duchen
Traducteur
Monique De Vré
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Hungarian dances
Édition
1
Éditeur
Baarn: De Kern, 2009
398 p.
ISBN
9789032511432 (hardback)

Commentaires

Karina Veres is een begaafde violiste van Hongaarse afkomst, die tijdens de opstand van 1956 samen met haar familie naar Engeland ontsnapte. Nu is Karina gehuwd met een degelijke Engelsman met een kantoorbaan, en heeft ze samen met hem een zoontje. Toch is alles niet koek en ei in haar huwelijk. De situatie loopt uit de hand als Karina een hartsvriendin verliest in een metro-ongeluk en zij een romance begint met een musicus, die in haar een sluimerende passie voor zigeunermuziek doet opvlammen. Haar grootmoeder, die met Karina's ouders in de buurt woont, behoorde ooit tot de wereldtop in de zigeunermuziek. Karina ontdekt beetje bij beetje een heel familieverleden, waarin onder meer een bekende Amativiool een katalyserende rol speelt en de passionele zigeunermuziek alles doordringt. Karina zal zichzelf opnieuw ontdekken als briljante vertolkster.

Jessica Duchen heeft zich gespecialiseerd in biografieën van componisten en in 'muziekromans'. In deze familieroman waaiert de actie b…Lire la suite
Binnen het gezin van violiste Karina, die haar carrière ondergeschikt maakte aan man en kind, ontstaan spanningen als het zoontje, in de traditie van een aristocratische Engelse familie, naar kostschool moet. Deze familieverhouding vormt slechts de rode draad in een roman die de Hongaarse roots van Karina blootlegt. In boeiend proza ontwikkelt zich de geschiedenis van haar nu 91-jarige grootmoeder, die vanuit Boedapest als viooldiva de wereld veroverde. Allerlei verschrikkingen, zoals de Tweede Wereldoorlog met joden- en zigeunervervolgingen, de opstand in 1956, maar ook liefdes vielen haar en haar familie ten deel. De Engelse Jessica Duchen, van wie eerder 'Wonderkind' verscheen, heeft haar passie voor muziek (én schrijven!) ten volle benut. Ze maakt de opmerking van een Engelse recensent ‘Absoluut onmogelijk om deze roman weg te leggen’ volledig waar. Een aantrekkelijke, moderne (liefdes)roman, die goed gedocumenteerde historische diepgang heeft. Gebonden; kleine druk.