Titre
Census
Auteur
Jesse Ball
Traducteur
Jan Willem Reitsma
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Census
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
261 p., [14] p.pl. : foto's
ISBN
9789021414584 (paperback)

Commentaires

Reis naar het einde van de wereld

Een stervende man reist naar het noorden als volksteller, maar vooral ook als chroniqueur van het kleine in de mens, van datgene wat ieder net zo uniek maakt als zijn zoon met het syndroom van Down, die hem vergezelt. Jesse Ball schreef er een kafkaiaans beklemmende roman over.

Wat doet het hebben van een kind met het syndroom van Down met een mens? Hij verandert erdoor, maar hoe? Sluit hij zich op in zijn gezin? Of gaat hij juist de straat op omdat hij zijn zoon of dochter wil tonen dat we allemaal anders zijn, maar toch zo gelijkaardig? Dat is het uitgangspunt van Jesse Balls roman Census - een uitgangspunt dat trouwens vanuit een heel persoonlijke drijfveer vertrekt, zoals de auteur in zijn voorwoord schrijft.

Twintig jaar geleden stierf Jesse Balls broer Adam. De jongen had down, en Ball ging ervan uit dat hij na de dood van hun ouders voor Adam zou moeten zorgen. Toen de jongen stierf, voelde hij zich echter niet bevrijd; eerder gekortwiekt. Daarom besloot hij een boek over hem te schrijven, om hem toch nog alle eer te schenken die hij verdiende. Of, beter gezegd: een boek rondom hem, want Census gaat niet over twee broers, maar wel over een vader en een zoon, en het is die vader die het woord voert.

Op weg naar Z

De man is een a…Lire la suite

Reis naar het einde van de taal

Roman. Amerikaan Jesse Ball ontroert in Census, een road trip van een vader en zijn zoon met het syndroom van Down.

De Amerikaan Jesse Ball is de schrijver van een stralend, eigenzinnig oeuvre. In zijn nieuwste boek Census blijft hij dicht bij huis. In het voorwoord heeft hij het over zijn broer Abram, die het syndroom van Down had en in 1998 op 24-jarige leeftijd overleed. Jarenlang heeft Jesse aan zijn ziekenhuisbed gezeten. Als kind verbeeldde hij zich dat Abram later bij hem zou wonen.

Ball wilde iets schrijven over zijn broer, zij het geen klassieke memoires, want zijn herinneringen aan Abram zijn 'als een platgetrapte tuin', en dus besluit hij te schrijven over een vader en een zoon. Niet toevallig, want zijn gevoelens voor zijn broer hebben een vaderlijk karakter.

In de roman maken die vader en zoon een reis, langs 'een duidelijk pad, dat nergens heen leidde'. De vader is ongeneeslijk ziek, zijn zoon heeft het syndroom van Down. De vader ziet deze roadtrip als een laatste kans, en tegelijk als een eerbetoon aan zijn overleden vrouw, die altijd had willen reizen na de geboort…Lire la suite

Niet alleen tellen maar ook typeren

Een weduwnaar gaat aan de slag als volksteller en neemt zijn zoon met Down mee. Een kafkaëske roman van Jesse Ball.

Een van de belangrijkste dogma's in de literatuur luidt show, don't tell; oftewel, een schrijver moet (een gevoel, een inzicht, zijn bedoelingen) laten zien, niet uitleggen. Anders hoeft de lezer niets meer te doen.

Maar dogma's zijn er om verworpen te worden, zoals Jesse Ball doet aan het begin van zijn nieuwe roman Census. In het voorwoord schrijft hij dat hij eigenlijk een boek wilde schrijven over zijn in 1998 overleden broer Andrew, die het syndroom van Down had, om 'andere mensen duidelijk [te maken] hoe het is om een jongen of meisje met Down te kennen en lief te hebben'. Maar een autobiografisch portret lukte niet en uiteindelijk kwam Ball op het idee 'een boek te maken dat hol was', hij zou 'om [mijn broer] heen schrijven'.

Wat een gewaagd begin voor een boek, zo'n verklaring van de auteur! Een beetje populistisch misschien, maar ja, waarom zou hij ook niet? De strikte scheiding tussen een auteur en zijn kunstwerk valt in dit informatietijdperk toch al niet m…Lire la suite

Aftelrijmpje

Toptalent Jesse Ball turft in Census de doden en kerft met zijn taal een gat in de Amerikaanse droom.

Een man reist met zijn zoon door het achterland van Amerika. Als volksteller moet hij aan elke deur aankloppen, de bewoners onderwerpen aan een enquête en hen daarna markeren door een streepje op hun rib te tatoeëren. Vroeger was hij geen volksteller. Vroeger was hij arts, chirurg zelfs, en vroeger had hij een vrouw. Die is nu dood, en hij zal haar binnenkort vervoegen – een oude collega van de volksteller windt er geen doekjes om: de ziekte die in zijn lijf woekert, zal hem snel vellen. Dus wil hij nog even de wereld in, samen met zijn zoon, die op zijn beurt begiftigd is met het syndroom van Down. De jongen kijkt anders naar de wereld, en de vader wil – voor het licht finaal dooft – Amerika nog één keer met een frisse blik aanschouwen. Daarna zal hij zijn zoon op een trein zetten, alleen, in de hoop dat een barmhartige samaritaan zich over de jongen zal ontfermen.

Het is geen vrolijke wereld waar Jesse Ball zijn personages in neer…Lire la suite

De Amerikaanse auteur (1978) wiens vele werk in verschillende talen is uitgekomen, draagt dit boek op aan zijn gestorven broer die het downsyndroom had. Hij uit zich in een verhaal geheel ontdaan van plaats of persoonsnamen. Een doodzieke weduwnaar gaat met zijn zoon, die het syndroom van Down heeft, van A naar Z op pad om voor een mysterieuze overheidsinstelling een volkstelling uit te voeren. De gegevens legt hij vast met een tatoeage bij de ondervraagde personen, die ieder op hun eigen manier de twee verwelkomen. Sommigen zijn afwerend, omdat ze al een teken op hun rib dragen en daardoor rechteloos zijn. De reis gaat steeds dieper door dunbevolkte delen van het land en lijkt een metafoor voor het naderende einde van de vader. In heel korte fragmenten komen de gebeurtenissen tot de lezer en hoort hij verschillende levensverhalen verweven in vriendelijkheid, woede, angst en onwetendheid. Afhankelijk van hoe de ondervraagden in het leven staan en de jongen als buiten de norm beschouwe…Lire la suite

À propos de Jesse Ball

Jesse Ball (né le 7 juin 1978) est un poète et romancier américain. Il a publié des romans, des recueils de poésie, des nouvelles en prose, et des dessins. Ses œuvres se distinguent par l'utilisation d'un style dépouillé et ont été comparées à celles de Jorge Luis Borges et Italo Calvino,,.

Biographie

Jeunesse et Éducation

Jesse Ball est issu d'une famille de la classe moyenne parlant l'anglais. Sa famille irlando-sicilienne habite Port Jefferson dans l'état de New York, à Long Island. Son père travaille pour le programme Medicaid, et sa mère est bibliothécaire. Son frère, Abram, est né atteint de trisomie 21 et a fréquenté une école éloignée de l'endroit où vi…En lire plus sur Wikipedia