Livre
Néerlandais

De jaargetijden

Jeroen Brouwers (auteur)
Bundeling van twee romans en twee kortere teksten van de Nederlandse schrijver (1940- ).
Contenu
Voorjaarsmoeheid Zomervlucht Warme herfst Winterlicht
Contient
Titre
De jaargetijden
Auteur
Jeroen Brouwers
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2010
555 p.
ISBN
9789045058917 (paperback)

Commentaires

'Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt', de bekende zin uit de roman Bezonken rood (1981) kan als synopsis gelden voor heel het oeuvre van Jeroen Brouwers. In zijn sterk autobiografische werk worden steevast alle thema's, metaforen en verhaallijnen op een stilistisch vernuftige wijze met elkaar verbonden. Ook in de omnibus De jaargetijden, die ter ere van Brouwers' zeventigste verjaardag verscheen, houdt alles verband met elkaar. Ogenschijnlijk lijken de romans en verhalen enkel het motief 'seizoenen' als rode draad te hebben, maar in wezen symboliseren ze de verschillende cycli van een mensenleven. Vooral Brouwers' barokke taalrijkdom maakt het de moeite waard om deze stuk voor stuk grandioze verhalen over liefde, literatuur en dood te (her)ontdekken.

In het verhaal Voorjaarsmoeheid (1980) ontvangt de schrijver een uitnodiging om een toespraak te houden in een pensionaat. De brief slingert Brouwers terug naar de jaren vijftig, toen hij door zijn oude…Lire la suite
Kunstmatige bundeling van vier werken van de grootmeester van de Nederlandse literatuur (1940), enkel en alleen op grond van hun titel. Die titel suggereert een eenheid die er absoluut niet is. De twee prachtige grote romans (Winterlicht, 1984 en Zomervlucht, 1990) zijn lukraak aan elkaar gesmeed met twee kleine verdwaalde werkjes: een artikel uit het literaire tijdschrift Tirade (Voorjaarsmoeheid, 1980) en een oorspronkelijk bibliofiele uitgave (Warme herfst, 2005, 200 exemplaren met ets), elk rond de 20 pagina’s kort. Een wat geforceerd verjaardagscadeau voor de zeventigjarige auteur. Normale druk.

À propos de Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers (Jeroen Godfried Marie Brouwers), né le 30 avril 1940 à Batavia dans les Indes néerlandaises, est un journaliste, écrivain et essayiste néerlandais.

Biographie

Jeroen Brouwers est le quatrième enfant de Jacques Theodorus Maria Brouwers (1903-1964), comptable dans une étude d'architectes, et de Henriëtte Elisabeth Maria van Maaren (1908-1981). Installés aux Indes orientales néerlandaises, ils eurent un second fils.

Après l'invasion japonaise en 1943 et la capitulation de l'Armée royale des Indes néerlandaises (KNIL), son père fut transporté dans un camp de concentration de la région de Tōkyō. Jeroen, sa grand-mère, sa mère et sa sœur, furent d'abord internés dans le camp japonais de Kramat, puis dans le camp de Tjideng, dans un quartier suburbain de Batavia. Ses grands-parents n'ont pas survécu à leur détention dans l…En lire plus sur Wikipedia