Livre
Néerlandais

Stofzuigen in het donker : roman

Jen Beagin (auteur), Astrid Huisman (traducteur), Roos van de Wardt (traducteur)
Een schoonmaakster met een moeilijk verleden verbrandt al haar schepen achter zich om een nieuwe start te maken.
Contenu
Doen alsof ik dood ben Stofzuigen in het donker
Titre
Stofzuigen in het donker : roman
Auteur
Jen Beagin
Traducteur
Astrid Huisman Roos van de Wardt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Pretend I'm dead ; Vacuum in the dark
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2020
421 p.
Note
In het Engels verschenen in twee aparte romans: Pretend I'm dead en Vacuum in the dark
ISBN
9789025454593 (paperback)

Commentaires

Poetsen met Xanax

Het was een slimme zet om Jen Beagins romans over de eigenzinnige schoonmaker Mona in vertaling te bundelen. Zo is Stofzuigen in het donker meer dan vrijblijvend genieten van een verwrongen brein.

Ze is de persoon die weet van je drankgebruik en je vieze onderbroeken, van hoe je kakt, welke geheimen je huis bewaart en ook weet ze welke medicijnen je gebruikt en welke sporen je seksleven nalaat. Zij is de zwakke plek van de mens met privileges en we noemen haar: de werkster - of mannelijk: de schoonmaker.

Een en al gêne zijn mensen wanneer het over 'de hulp' gaat. 'O, maar wij hebben doorbetaald', werd een gevleugelde uitspraak tijdens de topdagen van de quarantaine. Vele schuldbewuste kopjes koffie worden er dagelijks in Nederland met de schoonmaker gedronken teneinde in godsnaam maar te laten zien dat er ab-so-luut geen sprake is van hooghartigheid of arrogantie.

Stel je nu voor dat de werkster, of schoonmaker, eenmaal alleen gelaten een negligé van de vrouw (of heer!) des huizes aantrekt en zichzelf kinky fotografeert als een deels ontkleed en vers vermoord lijk.

De laatste twee romans van Jen Beagin gaan over zo'n werkster en gêne i…Lire la suite

Mona is een jonge vrouw, getekend door haar jeugd. Ze maakt particuliere huizen schoon, met een groot arbeidsethos en veel vakkennis, maar ook met een grote nieuwsgierigheid naar de privéspullen van haar klanten, waarmee ze soms aan de haal gaat als er niemand thuis is. Na een tot mislukken gedoemde relatie, inclusief moeilijke seks, met de junk ‘meneer Getver’, laat Mona haar geliefde stofzuigers achter voor een nieuwe start in New Mexico. Ondanks haar onaangepastheid en getroebleerd zijn handhaaft ze zich blijmoedig, al krijgt ze weer een ongezonde liefde die haar terugvoert naar haar belastende jeugd. Deze bundeling van twee Mona-romans zorgt voor een kloek boek, met nogal wat viezigheid, zoals drollen in huis en slips om aan te ruiken. Maar ook vol humor en hilariteit, in een aanstekelijke stijl, bovendien goed vertaald. Je gaat vanzelf van Mona houden. Het omslag is op het eerste gezicht al verrassend, maar extra prikkelend voor wie echt goed kijkt. Een oorspronkelijk en eigenti…Lire la suite

À propos de Jen Beagin

Jen Beagin est une autrice et romancière américaine.

Biographie

Jen Beagin est titulaire d'une maîtrise en création littéraire de l'Université de Californie à Irvine. L'auteure vit et travaille à New York. Elle a collaboré à plusieurs revues et publié différentes nouvelles dans la presse américaine.

Carrière littéraire

En 2017, Jen Beagin est lauréate du Whiting Award dédié à la littérature de fiction, pour son premier roman qualifié de underground et débridé, On dirait que je suis morte (Pretend I'm Dead),. Son héroïne Mona, alors âgée de 24 ans travaille comme femme de ménage le jour. La nuit, la jeune femme distribue bénévolement des seringues aux toxicos de Lowell dans le Massachusetts. Son histoire d’amour avec « Monsieur Dégoûtant », un junkie du coin va bouleverser…En lire plus sur Wikipedia