Livre
Néerlandais
Een jonge James Bond neemt het op tegen een vijand die een groot afvalverwerkingsbedrijf heeft en het nu gebruikt voor zijn vreemde en gevaarlijke praktijken.
Titre
Carte blanche
Auteur
Jeffery Deaver
Traducteur
Hugo Kuipers
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Carte blanche
Édition
1
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2011
398 p.
ISBN
9789047517160 (paperback)

Commentaires

Van zijn geestelijke vader Ian Fleming had Agent 007 James Bond een ‘license to kill’ gekregen, waardoor hij wereldwijd schurken kon liquideren. De Britse superspion werd een internationaal succesverhaal, ook al door de glamoureuze verfilming van zijn avonturen. James Bond was een product van de jaren zestig en de Koude Oorlog en ook na de dood van Fleming hielden andere auteurs de fictieve held in leven zonder veel aan het oorspronkelijk personage te veranderen.
Een aangename verrassing is dat Jeffery Deaver dat wel durfde en van Mr Bond een eigentijdse spion maakte. Natuurlijk houdt Bond nog altijd van snelle auto’s en vrouwen, maar de man is gevoeliger en tactvoller geworden, iemand die zijn vrouwelijke collega’s naar waarde weet te schatten en niet direct met hen in bed wil duiken. Zijn hoge macho gehalte is tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht en de solospeler heeft zelfs geleerd in teamverband te werken. Zijn ‘carte blanche’ om alle middelen te gebruiken kent beperking…Lire la suite
James Bond voorkomt de ontsporing van een trein met een gevaarlijke stof in Servië, maar de dader ontkomt. Bonds organisatie, de ODG, legt verband met een groot afvalverwerkingsbedrijf. Dit zet hem op het spoor van Severan Hydt, de baas van het bedrijf. Hij volgt hem naar Dubai waar hij een aanslag vermoedt; daar blijkt dat Hydt een fascinatie met lijken heeft, omdat die gerecycled kunnen worden. Dat leidt naar Zuid-Afrika, waar Bond zich tot een van Hydts vertrouwelingen opwerkt. Deze Bond is geboren rond 1980, M is weer een man, Miss Moneypenny is in de dertig en Mary Goodnight is voor het eerst sinds 'The man with the golden gun' terug als Bonds secretaresse. De vraag is net als bij eerdere James Bond-imitaties of de echte Bond-liefhebber deze kan waarderen. Het verhaal moet zich als een soort toeristische reisgids over de halve wereld verplaatsen, maar krijgt daardoor iets gezochts. Het mist vaart en spanning door de vele achtergrondinformatie en secundaire plots. Nee, Deaver kan …Lire la suite

À propos de Jeffery Deaver

Jeffery Deaver, né le 6 mai 1950 à Glen Ellyn, près de Chicago, est un écrivain américain de roman policier, connu notamment pour les enquêtes de son héros récurrent et tétraplégique Lincoln Rhyme.

Biographie

Après des études de journalisme puis de droit, Jeffery Deaver devient chroniqueur judiciaire, avant d'intégrer un cabinet d'avocats de Wall Street. Il se lance ensuite dans l'écriture de romans policiers, puis décide d'en faire son métier vers 1990.

Son personnage le plus populaire est Lincoln Rhyme, un inspecteur devenu tétraplégique à la suite d'un accident lors d'une enquête, accompagné d'Amelia Sachs. Les deux personnages se rencontrent dans Le Désosseur, premier roman de la série.

Après Sebastian Faulks (Le diable l'emporte), Jeffery Deaver a été choisi pour écrire l'aventure de James Bond intitulé…En lire plus sur Wikipedia