Livre
Néerlandais

Geen paniek!

Jeff Kinney (auteur), Hanneke Majoor (traducteur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Iemand heeft de school beklad met groene vlekken. Bram Botermans is de hoofdverdachte, maar hij is onschuldig – althans, een soort van onschuldig. Gelukkig raakt de familie Botermans ingesneeuwd en is hij even veilig. Maar zodra de sneeuw gaat smelten, wil de politie hem spreken.
Sujet
Opgroeien
Extra subject
schoolleven, humor
Titre
Geen paniek!
Auteur
Jeff Kinney
Traducteur
Hanneke Majoor
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Cabin fever
Éditeur
Utrecht: De Fontein, 2017
223 p. : ill.
ISBN
9789026133480 (hardback)

Commentaires

Geen paniek! is het recentste deel van ‘Het leven van een loser’ dat naar het Nederlands is vertaald. In dezelfde mengeling van cartoon en verhaal die de reeks over Bram Botermans kenmerkt, gaat Jeff Kinney verder met een boek over de kerstperiode. Het boek heeft een dagboekvorm en -structuur die de losse, opeenvolgende gebeurtenissen met elkaar verbindt. Bram schrijft vooral over veranderingen in zijn school en dat zijn vaak campagnes (voor gezond eten, tegen pesten en tegen frisdrankautomaten), toetsen, taken en wat zijn vrienden meemaken. Kinney gebruikt vooral ironie om grappige scènes te creëren, maar ook de ‘omgekeerde wereld’ — Bram is vaak veel verstandiger dan zijn ouders en zijn ouders gedragen zich vaak als kleine kinderen. Het boek drijft vooral voort op een reeks gebeurtenissen met kleine tussentijdse climaxen. Een paar keer staat er een krantenartikel in dat Bram schrijft en in zijn dagboek plakt; dit doorbreekt de vorm, maar is zeldzaam.
Er zijn evenveel te…Lire la suite
Bram Botermans belandt in allerlei situaties en aan het eind van het liedje is hij altijd een loser. Het is extra vervelend als dat in de feestmaand december gebeurt, de cadeaumaand. Een rode draad of verhaallijn ontbreekt. Bram komt voortdurend (vooral door eigen toedoen) in netelige situaties terecht, zowel thuis als op school. Zesde deel uit de serie ‘Het leven van een loser’*. Herkenbaar als serie, waarbij er ook ditmaal talrijke eenvoudige, cartooneske illustraties zijn, de tekst in dagboekvorm in een schrift met gelinieerd papier staat en tekstballonnen en woorden in groot lettertype zijn gedrukt. Ook de droge – vooral situatieve – humor met een vleugje sarcasme is gebleven. De scènes wisselen in hoog tempo. Deze 'graphic novel' is voor liefhebbers van de eerdere delen aantrekkelijk, maar ook voor minder leeslustigen die opzien tegen een grote hoeveelheid tekst. Verhaal bevat geen diepere lagen en spanning, maar is wel geschikt om een regenachtige middag mee door te komen. Je hu…Lire la suite

À propos de Jeff Kinney

Jeff Kinney, de son vrai nom Jeffrey Patrick Kinney, né le 19 février 1971 à Fort Washington dans le Maryland, est un concepteur de jeux et écrivain américain, auteur de livres pour enfants, parmi lesquels la série Journal d'un dégonflé.

Biographie

Jeff Kinney travaille à temps plein comme développeur de jeux vidéo et concepteur de jeux en ligne. Il est également créateur du site Poptropica.

Jeff Kinney grandit à Washington dans le Maryland aux États-Unis et entre au Park College de l'Université de Maryland au début des années 1990. C'est dans cette université que Jeff Kinney crée la populaire bande dessinée Igdoof, publiée dans le journal du campus. À ce moment il voulait être dessinateur de bandes dessinées. Ne parvenant pas à faire éditer ses bandes dessinées après sa sortie de l'université, il commence à écrire…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions