Livre
Néerlandais

Geld : roman noir

Jef Geeraerts (auteur)
Op de dag dat de knappe Pearl een relatie aangaat met een hedonistische rentenier, gaat zijn zakenpartner er met zijn geld vandoor.
Titre
Geld : roman noir
Auteur
Jef Geeraerts
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2004
221 p.
ISBN
90-446-0374-4 90-446-0375-2

Commentaires

Veel bla bla, maar weinig boem boem

Zelden zo'n irritant hoofdpersonage tegengekomen als Carl Yvan Diehl (CYD), de rijke belegger uit Geld, de jongste roman van Jef Geeraerts. Of het moest Pearl zijn, CYD's jonge vriendin. Een aan Borderline Personality Disorder lijdend pestmokkel, dat meer nukken vertoont dan een klas hitsige pubers.

Geld, de nieuwste Jef Geeraerts:

Mocht het Geeraerts' bedoeling zijn geweest een vernietigend portret te schilderen van het soort snobs dat zich in weelderige villa's verschanst en zich alleen vertoont in de beste restaurants en chicste juwelenwinkels, dan is hem dat prima gelukt. Als je leest hoe CYD zijn lid poedert met een pompon van zwanendons voor hij zijn dagelijkse portie bladgoud verorbert, weet je niet of je moet lachen of huilen. Hetzelfde wanneer CYD zich met zijn al even pompeuze vriend Philippe Gohr aan hun geliefde art de conversation waagt. Wat een oeverloos gewauwel!

Prachtige satire, zou je denken, ware het niet dat Geeraerts iets te graag etaleert hoe mensen als CYD of Pearl, met hun perfecte genen, atletische lijven en onbeperkte financiële middelen, zich ver verheven weten boven het klootjesvolk en zich daar ook naar gedragen.

Je zit je als lezer zo op te winden in deze troep narcisten, dat je bijna zou vergeten dat je een spannende roman noir …Lire la suite

Vlaamse thrillers voor de herfst

Drie gewezen winnaars van de Poirot-prijs schreven elk een nieuwe misdaadroman. Staf Schoeters zocht inspiratie in de Eerste Wereldoorlog, Jef Geeraerts geeft uitleg over borderline en Pieter Aspe ontdekt neonazi's en moslimterreur in West-Vlaanderen.
Pieter Van In heeft het in de nieuwe Pieter Aspe, Onvoltooid verleden, steeds maar moeilijker. Niet alleen kucht en hoest hij dat het niet mooi meer is, hij begint ook nog aan zijn potentie en viriliteit te twijfelen. Dat belet hem niet meer Duvels dan ooit achterover te slaan, de ene sigaret na de andere aan te steken en ook nog meer te tafelen dan goed is voor zijn taille. Toch zet Aspe er in zijn vijftiende thriller in net geen tien jaar tijd behoorlijk vaart achter. Daarvoor gaat hij weer niet ver van huis: Blankenberge en Brugge blijven de setting van zijn 'Hannelore-saga'. In de kweekvijver van een bekend oesterrestaurant wordt het lijk gevonden van Caroline, een jonge vrouw die met haar vriend op een kampeerplaats in de omgeving verbleef. Is ze verdronken, heeft ze zelfmoord gepleegd of werd ze vermoord? Na wat speurwerk komen Van In en zijn assistent Guido Versavel te weten dat Caroline een flinke dronkemansruzie heeft gehad met haar vriend Koenraad. Caroline was een hitsige, …Lire la suite

Egoïst

Jef Geeraerts' nieuwe thriller gaat over geld en wat je er allemaal mee kunt doen. Spijtig genoeg overtuigt het boek niet.

Het Magazijn

Jef Geeraerts besteedt veel aandacht aan de research voor zijn boeken. Een wijn die hij beschrijft, is niet zomaar geperst druivensap maar een ,,Corton-Charlemagne 1996 van het Domaine Bonneau de Hartray'' die naar uienschil en frambozen smaakt. (Moet dat trouwens niet Bonneau Du Martray zijn, een domein dat wel bestaat?) De schatrijke beleggingsadviseur Carl Yvan Diehl, kortweg CYD, drinkt in Geeraerts nieuwe boek Geld die lekkere bourgogne met veel plezier in het gerenommeerde sterrenrestaurant Hof van Cleve. CYD wordt in de openingspagina's uitgebreid getypeerd als het schoolvoorbeeld van een narcist. Dat betekent: pakken van Armani en Versace uit Milaan, exclusieve, met de hand gemaakte schoenen, hemden uit een dure winkel op 5th Avenue in New York. Hij jogt op Adidas-1 gymschoenen met regelbare luchtdrukzolen, heeft een villa vol duur design in Schilde, neemt elke morgen veertien vitaminepillen en lepelt Mongoolse yoghurt van merriemelk. Hij houdt van mooi…Lire la suite

Jef Geeraerts verkondigde ooit dat de lezing van een sterke thriller in wezen niet langer mag duren dan het bekijken van een spannende thriller. Een doortastend lezer hoeft inderdaad niet langer dan enkele uren om door Geeraerts' nieuwste thriller te geraken, maar de vraag is of hij zijn tijd wel besteed heeft. Een flinke dosis merknamen van wijnen tot en met snelle exclusieve automerken zitten in dit boek verwerkt, en hoewel dit mogelijk inherent is aan het wereldje van 'glitter & glamour' dat in Geld wordt opgevoerd, het gaat ook vlug vervelen. Beschrijvingen van gymschoenen met regelbare luchtdrukzolen, en beschouwingen over dure wijn die je veeleer in een wijnatlas zou verwachten, zetten een domper op de spanning, die om te beginnen al mondjesmaat aanwezig is.

Carl Yvan Diehl (CYD), een actieve vijftiger die fortuin maakte als beleggingsadviseur, is met rust en kan zich voortaan geheel wijden aan vrouwelijk schoon en snelle wagens. De dag dat hij Pearl, de beeldschon…Lire la suite
Carl Yvan Diehl, kortweg CYD genaamd, is een hedonistische rentenier die zijn geld heeft verdiend als beleggingsadviseur. Hij heeft een bijzondere zwak voor vrouwen (of een ongekende behoefte aan seks). Plotseling wordt hij bezocht door Pearl, de dochter van een vroegere vriendin, en er ontstaat een heftige intieme relatie. Helaas gaat op dezelfde dag zijn partner er met zijn geld vandoor, maar dankzij de vindingrijke Pearl kan CYD hem opsporen en gaan ze hem achterna. Het loopt iets anders dan verwacht, wat te maken heeft met het feit dat Pearl aan een persoonlijkheidsstoornis (borderline) lijdt. Ook terug in België ervaart CYD wat dit werkelijk betekent. Ondanks de vaardigheid waarmee de schrijver zijn verhaal en personages neerzet, is dit helaas een mindere Geeraerts. Wat node gemist wordt, is de maatschappelijke geëngageerdheid en dientengevolge de verontwaardiging die van iedere nieuwe Geeraerts een gebeurtenis maakte. Hier hebben we een middelmatig, weinig overtuigend verhaal me…Lire la suite

À propos de Jef Geeraerts

CC BY 2.5 nl - Image by Koen Broos, huisfotograaf van Standaard Uitgeverij.

Joseph Adriaan Anna Geeraerts dit Jef Geeraerts (né à Anvers le 23 février 1930 ; mort à Gand le 11 mai 2015,) est un écrivain belge d'expression néerlandaise.

Biographie

Jef Geeraerts a eu une carrière d'administrateur colonial à Yandongi, dans le territoire de Bumba au Congo belge. Après son retour en Belgique en 1960, il commence une carrière d'écrivain, tout en suivant des cours de philologie germanique à l'Université libre de Bruxelles.

Œuvre

Il a écrit plusieurs livres ayant trait à l'Afrique qui créèrent la polémique en Flandre pour leur caractère supposé raciste et pornographique (p. ex. Black Venus), puis des r…En lire plus sur Wikipedia